Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) erbjuder ett postdoktorsstipendium inom fjärranalys av arktiska ekosystem. Stipendiet avser två år med tillträde 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 14 januari, 2025.
Om Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Vår institution producerar framstående forskning om arktiska ekosystem och klimatförändringarnas effekter. Vi erbjuder utmärkta utvecklingsmöjligheter för unga forskare att specialisera sig inom dessa områden, till exempel genom centrumet ”Climate Impacts Research Centre (CIRC)”. Under de senaste åren har vi byggt ett fjärranalys- och drönarlabb inom institutionen. Labbet består av flera fixed wing och quadcopter drönare, flera monterbara sensorer (multispektral, hyperspektral) samt databehandlingsinfrastruktur (högpresterande datorer, superdatoråtkomst).
Projektbeskrivning Vilka förändringar i arktiska ekosystem kan vi observera med hjälp av drönare och satellit-tidsserier? Vi är intresserade av flera frågor som kan besvaras med fjärranalys och drönare, inklusive grundläggande frågor om hur arktiska ekosystem fungerar, förändringar i arktisk växtlighet (Arctic greening and browning), betestryck, effekterna av permafrostnedbrytning och förändrade snöförhållanden.
Vi söker en postdoktor för att ansluta sig till vår forskargrupp. Vi erbjuder möjligheten att studera olika aspekter av ovan nämnda frågor. Detta kan inkludera analyser av drönar- och satellit-tidsserier. Andra forskningsintressen inkluderar rumslig modellering, förändringar i marktäcke och objektdetektering. Kandidaten kan välja att studera befintliga data eller delta i våra fältkampanjer för att samla in nya data. De flesta av våra fältarbeten sker i Abisko-regionen i norra Sverige. Här upprätthåller vi långsiktiga drönar-dataserier och flera fältexperiment med långsiktiga ekologiska fältinventeringar.
Vi har ett antal konkreta projektidéer inom de ovan nämnda ämnena och välkomnar kandidaternas egna förslag. Den exakta inriktningen av projektet kommer att justeras baserat på kandidatens bakgrund, meriter och intressen. Vid intervjustadiet kommer forskningsidéer att diskuteras och en forskningsplan kommer att överenskommas med kandidaten före anställning.
Kvalifikationer För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Vi söker dig med doktorsexamen inom naturgeografi, fjärranalys, geomatik, ekologi, geovetenskap eller annat relevant område. Vi söker en kreativ och motiverad person med utmärkta färdigheter i bearbetning av fjärranalysdata. Du bör kunna strukturera din datautvärdering självständigt. Tidigare erfarenhet av drönardatahantering, insamling av drönardata, bearbetning med R, Python eller Google Earth Engine, och bearbetning av stora mängder data är alla kompletterande meriter. En bakgrund inom forskning om arktiska ekosystem, arktisk ekologi, permafrost eller betestryck är en merit men inte nödvändig. Goda muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska, starka publiceringsfärdigheter och förmågan att samarbeta inom arbetsgruppen och med externa samarbetspartners är viktiga.
Ansökan Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 14 januari 2025.
En fullständig ansökan ska innehålla
Personligt brev där du beskriver din vetenskapliga bakgrund, intresse för ovan nämnda forskningsområden, potentiella projektidéer och din lämplighet (max. 2 sidor),
Meritförteckning - CV med publikationslista,
Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar,
Kontaktuppgifter till minst två vidtalade referenser,
Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
Övrigt och kontakt Postdoktorsstipendiaten kommer att handledas av universitetslektor Matthias Siewert och professor Johan Olofsson. Stipendiet är finansierat av Kempestiftelsen och löper över två år. Stipendiet är skattefritt och uppgår till 350 000 kr per år. Frågor kan riktas till Matthias Siewert: matthias.siewert@umu.se