Institutionen för fysik erbjuder ett postdoktorsstipendium till ett projekt inom precisionsmätningar av högupplösta molekylspektra med hjälp av optiska frekvenskamar. Stipendiet omfattar två år med tillträde 1 september 2025, eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning
Optical Frequency Comb Spectroscopy gruppen (ww.umucombs.org) studerar utveckling och tillämpningar av optisk frekvenskamsspektroskopi för bredbandiga precisionsmätningar och känslig detektion av molekyler i gasfas. Vi söker nu en postdoktor för att arbeta med projektet ‘Dubbelresonansspektrosopi av små molekyler med en optisk frekvenskam’, finansierad av Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenberg Stiftelse.
Noggranna modeller av högtemperatur molekylära spektra behövs för att analysera data från satellit- och markbaserade observationer av heta Jupiters exoplaneter och andra heta astrofysiska objekt. Noggrannheten hos sådana modeller måste verifieras genom data från exakta laboratoriemätningar. Sådana data saknas för många molekylära arter, eftersom högtemperaturspektra är svåra att få fram och analysera. För att kringgå detta problem använder vår grupp dubbelresonansspektroskopi med en frekvenskam (Phys. Rev. Lett. 126, 063001, 2021,Nat. Commun. 15, 161 (2024)) för att selektivt mäta och tilldela individuella energiövergångar i metan och andra molekyler av intresse inom astrofysik. Syftet med detta postdoktorala projekt är att ytterligare utöka kapaciteten hos vår dubbelresonansspektrometer för att nå högre energinivåer än vad som för närvarande är möjligt. Detta kommer att göras genom införandet av ett nytt tvåstegs pumpschema. Postdoktorn kommer att delta i uppgraderingen av spektrometern och använda den för mätningar av energinivåer av metan i energiintervallet 12000 cm-1. Vår grupp erbjuder en dynamisk, kreativ, ambitiös och internationell miljö, med många externa samarbetspartners och möjligheter för postdoktorn att presentera din forskning på internationella möten och konferenser.
Stipendiet är på två år och finansieras av Kempestiftelsen. Stipendiet uppgår till 360 000 SEK per år och är skattefritt.
Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.
Doktorsexamen ska vara i experimentell fysik, fysikalisk kemi eller ett relaterat område.
Du ska ha en omfattande erfarenhet av precisionsspektroskopi samt utveckling av laserbaserade spektroskopiska system.
Mycket goda kunskaper i kommunikation på engelska är ett krav.
Erfarenhet av att bedriva självständig forskning samt att publicera artiklar i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter är en klar merit.
Den sökande ska vara starkt motiverad och ha förmågan att bedriva forskning både självständigt och som en del av en forskargrupp.
Ansökan
Ansökan ska innehålla:
Ett följebrev med en motivering till varför du söker samt en beskrivning av dina kvalifikationer, dina forsknings- och undervisningserfarenheter samt dina erfarenheter inom det område som anges i projektbeskrivningen ovan (max en sida)
En meritförteckning (CV) med publikationslista,
Styrkta kopior på relevanta examensbevis,
En lista på universitetskurser med betyg,
Kopia av doktorsavhandlingen och relevanta publikationer,
Kontaktuppgifter till två eller tre referenspersoner,
Andra dokument som du vill åberopa.
Ansökan kan företrädesvis vara på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 25 april, 2025.