"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) i algfysiologi och fotofysik

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, inbjuder sökande till ett tvåårigt postdoktoralt stipendium inriktat på flerskalig (foto)fysiologi i revbyggande marina alger. Kandidaten kommer även att vara knuten till Institutionen för fysik och Umeå Marina forskningscentrum.

Forskaren kommer att stödjas av ett tvärvetenskapligt team med kompletterande expertis inom algekologi och biogeokemi, biofotonik, optik och biofysik och miljörekonstruktioner. Stipendiet är på heltid i två år med startdatum september 2024 eller efter överenskommelse. Sista ansökningsdag är söndagen den 2 juni kl 23:59.

Beskrivning

Marin fotosyntes stöder nästan allt liv i havet, särskilt i kustzonen. Ljusmiljön under vattnet är därför av avgörande betydelse för havets hälsa. Tyvärr orsakar klimatförändringar och mänsklig aktivitet betydande förändringar i ljustillgången. Effekten av detta på fotosyntesen är fortfarande dåligt förstådd, särskilt i kustnära livsmiljöer med hög strukturell komplexitet. I detta projekt kommer postdoktorn att fokusera på ljusskörd i röda korallalger – morfologiskt komplex tång som skapar revstrukturer i kustnära hav runt om i världen, men som står inför utrotning på grund av klimatförändringar och mänskligt tryck. Forskaren kommer att ha möjlighet att undersöka ljusskördningsmekanismer för korallalger genom att använda (1) 3D-avbildning och tidsserieanalys för att rekonstruera 4D-organismsvarsstrategier till varierande ljusmiljöer på grund av morfologisk komplexitet i organismskala och (2) optimera encellsspektroskopi tekniker för att mäta dynamik i cellskala i (foto)fysiologi och förkalkning. Stöd och utbildning kommer att erbjudas efter behov, baserat på den sökandes befintliga kompetens. Resultatet av denna forskning kommer att ge viktig ny insikt om miljöresiliens – som sedan kan användas för att informera om havsvårdsstrategier och hållbarhetsstrategier.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Kandidatens doktorsexamen bör i första hand vara inriktad på (foto)fysiologi, biofotonik, experimentell biofysik eller numerisk biologisk modellering.

Nödvändiga kvalifikationer är:

  • Teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet inom (foto)fysiologi, biofotonik, biofysik eller numerisk biologisk modellering
  • Utmärkta kunskaper i muntlig och skriftlig engelska i ett vetenskapligt sammanhang

Meriterande kriterier är:

  • Erfarenhet av mätning av (foto)fysiologi i levande system
  • Erfarenhet av optiska spektroskopier (inklusive frekvens- och tidsdomänfluorescens, Raman-spektroskopier)
  • Erfarenhet av (mikro)datortomografi för tredimensionella rekonstruktioner
  • Erfarenhet av ljusmanipulation och/eller flera stressorexperiment
  • Erfarenhet av odling och underhåll av vattenlevande organismer i akvarier
  • Bevis på en framväxande meritlista av akademiska forskningsfärdigheter, inklusive publicering av forskningsresultat i peer-reviewed tidskrifter och presentation på konferenser
  • En önskan att bedriva forskning som adresserar klimatförändringar och utmaningar för hållbar utveckling i skärningspunkten mellan fysik och (växt)biologi

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Följebrev som sammanfattar dina kvalifikationer, dina vetenskapliga intressen, dina motiv för att ansöka och hur du känner att du uppfyller de väsentliga och meriterande kriterierna (max 2 sidor)
  • Curriculum vitae (CV) med publikationslista
  • Verifierad kopia av doktorsexamensbevis, eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas
  • Verifierade kopior av andra examensbevis, lista över genomförda akademiska kurser och betyg
  • Kopia av doktorsavhandling
  • Kontaktinformation till två personer som är villiga att fungera som referenser

Utvärderingen kommer att baseras på ansökan och de enligt ovan efterfrågade detaljerna.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-898-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är 2 juni 2024

Ytterligare information lämnas av Dr Heidi Burdett (heidi.burdett@umu.se).

Information 

Gemensam handledning av forskningen kommer att tillhandahållas av Dr Heidi Burdett (heidi.burdett@umu.se) och Nicolò Maccaferri (nicolo.maccaferri@umu.se), och Profs Magnus Andersson (magnus.andersson@umu.se) och Nick Kamenos (nick.kamenos@umu.se).

Stipendium: Ett postdoktoralt stipendium ges direkt till kandidaten från Kempestiftelserna / Kempe Foundation. Den nuvarande stipendienivån är 350 000 SEK per år. Stipendiet är inte skattepliktigt. Löpande kostnader för projektet täcks av forskningsledarna.

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Avdelningen har cirka 150 medarbetare, varav cirka 30 är postdoktorer. Postdoktorn kommer också att ha starka kopplingar till personal och forskare vid Institutionen för fysik och Umeå Marina forskningscentrum, och kan komma att samarbeta med tvärvetenskapliga forskningsenheter som Integrated Science Lab (IceLab).

Välkommen med din ansökan! 

 

Senast uppdaterad: 2024-05-02