"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom formella resonemangsmodeller för intelligenta system

Institutionen för datavetenskap erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet ”Hantera desinformation genom källutvärdering för att förbättra beslutsfattande”. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren där fokus på att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är centralt i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält.

För mer information besök www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Institutionens arbete inom Artificiell Intelligens har en stark internationell position, i synnerhet när det gäller ämnesområden som kollaborativ och ansvarsfull AI. Inom dessa områden ligger fokus på människa-AI interaktion och hur AI påverkar etik och samhälle. Forskarna samarbetar med flera nationella och internationella forskargrupper och har aktiva kontakter med näringsliv och offentliga organisationer. För mer information besök www.umu.se/en/research/groups/formal-methods-for-trustworthy-hybrid-intelligence-/  och www.umu.se/en/research/groups/responsible-artificial-intelligence/ 

Projektbeskrivning

Med finansiering från Kempestiftelsen syftar projektet “ Hantera desinformation genom källutvärdering för att förbättra beslutsfattande” till att utvidga multidisciplinärt samarbete om Trustworthy Artificial Intelligence (AI).

Desinformation, såsom falska nyheter, definieras som medvetet skapad och avsiktligt eller oavsiktligt spridd falsk eller felaktig information. På grund av öppenheten hos sociala nätverksplattformar och potentialen för automatisering, inklusive Generativ artificiell intelligens som ChatGPT, har desinformation snabbt spridit sig till en bredare publik. Forskningen om detektion av desinformation har huvudsakligen fokuserat på textinnehåll, men information om desinformationskällor kan ge värdefull kontextuell information utöver själva innehållet. Forskare betonar att källorna är av särskild vikt för att säkerställa innehållets tillförlitlighet på sociala nätverksplattformar. Användningen av källor kan också förhindra spridningen av felaktig information, som falska nyheter. Utöver detektion och förebyggande av desinformation är det även avgörande att ett detektionssystem kan leverera förklaringar. Förklarbarhet innebär att relevant information presenteras på ett begripligt sätt för beslutsfattare och stödjer deras resonemangsprocess. Det finns för närvarande ingen forskning om källor och förklarbarhet inom detta sammanhang, vilket detta projekt syftar till att undersöka.

Målet med detta projekt är att designa och utveckla ett autonomt system för (i) klassificering och rangordning av informationskällor för att bedöma deras pålitlighet, (ii) upptäcka och förhindra felaktig information baserat på dessa bedömningar, och (iii) ge förklaringar baserat på källornas betyg och rangordning.

Stipendiet är finansierat av Kempestiftelsen. Stipendiet avser heltid under två år med start enligt överenskommelse. Stipendiet uppgår till 350 000 SEK per år och är skattefritt.

Är du den rätta personen för projektet? Vi välkomnar ansökningar t.o.m. 30 maj.

Kvalifikationer
 

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

  • Doktorsexamen inom datavetenskap eller liknande.
  • God samarbetsförmåga samt även god förmåga att arbeta självständigt och ta initiativ krävs.
  • Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, krävs.
  • Goda programmeringskunskaper.

 

Övriga önskvärda meriter:
 

  • En stark meritlista av peer-reviewgranskade akademiska publikationer.
  • Kunskaper om artificiella intelligenta teorier och metoder, t.ex. answer set programming, formal argumentation, BDI agents.

Ansökan
 

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuellt relevanta artiklar,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven antingen på engelska (företrädesvis) eller svenska.

Din kompletta ansökan, märkt med FS 2.1.6-897-24 skickas in elektroniskt (i PDF-format) till medel@diarie.umu.se (ange Dnr i ämnesraden). Sista ansökningsdag är 30 maj.

Närmare upplysningar lämnas av Juan Carlos Nieves  juan.carlos.nieves@umu.se.

Senast uppdaterad: 2024-05-03