Enheten för Nationalekonomi vid Handelshögskolan, Umeå universitet, söker en postdoktor. Enheten har en bred forskningstradition där de huvudsakliga forskningsområdena är offentlig ekonomi, arbetsmarknadsekonomi, miljöekonomi och industriell ekonomi.
I synnerhet fem teman är centrala för vår forskning: (i) ekonomisk politik och beteendeekonomi; ii) ekonomisk politik och arbetsmarknad; iii) hållbar utveckling; (iv) ekonomisk politik och fiskal federalism; samt (v) konkurrens och upphandling. Forskningen berör en bred uppsättning ämnen, inklusive optimal beskattning och offentliga utgifter, inkomstbildning, beteendeeffekter av skatter, utbildningspolitik, lokal offentlig ekonomi, miljöpolitik, offentlig upphandling, prissamordningar och interaktioner mellan energi och miljö. Andra aktiva forskningsområden är ekonometri och hälsoekonomi. Institutionen är även värdinstitution för Erik Kempe-priset i miljö- och resursekonomi.
Postdoktorsstipendiet finansieras av Tore Browaldhs Stiftelse, Handelsbanken. Stipendiet finansierar forskningsverksamhet på heltid i minst tre år. De flesta stipendierna förlängs sedan ytterligare tre år efter en utvärdering av forskningen under de första åren. Om den andra stipendieperiod är framgångsrik, strävar enheten till att erbjuda stipendiaten möjlighet att erhålla en fast anställning på enheten. Postdoktorsstipendiet är därmed en ”tenure-track position.”
Startdatum: 1 april 2025, eller senare efter överenskommelse.
Behörighetskrav
Den sökande ska ha en doktorsexamen i nationalekonomi, eller i motsvarande område, senast vid tidpunkten då tillsättningsbeslutet fattas. Prioritet ges till sökande som har erhållit sin doktorsexamen högst tre år före sista ansökningsdatum. En sökande som erhållit sin doktorsexamen innan dess kan beaktas under speciella omständigheter. Speciella omständigheter inkluderar sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fack eller liknande. Vi arbetar för en jämn könsfördelning och ser därför gärna kvinnliga sökande.
Bedömningskriterier
Förmåga att bedriva relevant forskning av hög internationell kvalitet;
Lovande publikationslista;
Beredvillighet till samarbete i en internationell forskningsmiljö.
Den huvudsakliga bedömningsgrunden kommer att vara förmågan att bedriva och publicera högkvalitativ forskning inom ämnesområdet nationalekonomi samt beredvilligheten att bidra till enhetens forskningsmiljö.
Ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla följande delar:
Försättsblad med kontaktinformation;
Curriculum Vitae;
Kopior av examensbevis;
Beskrivning av tidigare forskningserfarenhet (1-2 sidor);
Beskrivning av framtida forskningsplaner, (1-2 sidor);
Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner;
Publikationslista;
Utvalda forskningsartiklar (max 5).
Ansökan märkt med diarienummer FS 2.1.6-1664-24 skickas i elektroniskt format (pdf); en separat fil för punkterna 1–7 samt en separat fil med de utvalda forskningsartiklarna, till medel@diarie.umu.se. Sista ansökningsdag är 5 januari 2025.
Information
För mer information, kontakta professor Thomas Aronsson, thomas.aronsson@umu.se, telefon +46 (0)90 786 50 17.
Vi kommer att närvara vid det virtuella europeiska arbetsmarknadsmötet för ekonomer, som hålls 16–19 december 2024.
Mer om Handelshögskolan
Som en internationellt respekterad, nationellt inflytelserik och regionalt förankrad del av Umeå universitet bidrar Handelshögskolan till samhällsutvecklingen genom utbildning och forskning av hög internationell standard. I samspel med vårt omgivande samhälle bedriver vi utbildning och forskning som bidrar till individers förståelse, förmåga och ansvarstagande vad gäller samhällets utmaningar och betydelsen av hållbar utveckling. Vi är AACSB-ackrediterade och hållbarhetscertifierade enligt miljöledningsstandarden ISO14001. Vi utbildar ansvarfulla individer som med insikter i samhällets utmaningar, oavsett sin framtida yrkesroll, kan göra skillnad på såväl lokal som global nivå. Det gör vi genom att integrera lärande om och för hållbar utveckling i våra utbildningar. Forskningsmiljön medger både bredd och djup på ett sätt som uppmuntrar till initiering av nya forskningsområden samtidigt som etablerade områden upprätthålls och utvecklas. Vi är cirka 150 anställda fördelat mellan vårt kansli och våra enheter för företagsekonomi, nationalekonomi och statistik. Cirka 3 800 studenter passerar årligen våra kurser och program. Vi bedriver utbildning från grund- till forskarutbildningsnivå i företagsekonomi, nationalekonomi och statistik. Enheten för nationalekonomi har cirka 30 anställda. Vi bedriver forskning inom bland annat arbetsmarknad, offentlig ekonomi, miljö- och naturresursekonomi och ekonometri. Läs mer om Handelshögskolan här: www.umu.se/handelshogskolan.