"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom generativa modeller i maskininlärning

Institutionen för datavetenskap erbjuder ett postdoktorstipendium för att utveckla generativa maskininlärningsmodeller i projektet ”AI i medicinsk bildanalys”. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 november, 2024, eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap kännetecknas av världsledande forskning inom en mängd områden, och rankas högt i internationell jämförelse. Institutionen har vuxit snabbt de senaste åren, med fokus på att skapa en inkluderande forskningsmiljö. Ett stipendium erbjuds inom projektet "AI i medicinsk bildanalys", med fokus på utveckling och tillämpning av generativa maskininlärningsmodeller för analys av medicinska bilder. Våra medarbetare representerar en mångfald av nationaliteter, bakgrunder, och forskningsområden. Som postdoktor hos oss får du stöd med karriärplanering, nätverkande, administrativa och tekniska funktioner. Mer information om institutionen finns på: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Vår forskargrupp Maskininlärning, ledd av docent och universitetslektor Tommy Löfstedt, har många års erfarenhet av maskininlärning, där vi använder med både metod- och teoriutveckling. Våra tillämpningar är ofta inom t.ex. automatiserad strålbehandling och inom livsvetenskaperna. Vårt pågående projekt inkluderar strukturerad regularisering inom maskininlärning och resurseffektiv djup maskininlärning. Gruppen växer snabbt, har flera pågående samarbeten både nationellt och internationellt och har aktiva kopplingar till både privat och offentlig sektor. För mer information, se: https://www.umu.se/en/research/groups/machine-learning/

Låter det här intressant för dig? Vi tar gärna emot din ansökan till och med 14 oktober 2024.

Projektbeskrivning

Automatiseringsverktyg för tillämpningar inom bildanalys som använder de senaste storskaliga maskininlärningsmetoderna har genomgått en anmärkningsvärd utveckling de senaste åren, och presterar imponerande väl för en ökande mängd uppgifter. Dessa metoder saknar däremot robusta generaliseringsegenskaper, främst för att det ofta endast finns små mängder bilder tillgängligt för att utveckla dem. Till exempel, mängden bilder som typiskt finns tillgängligt är oftast inte tillräcklig för klinisk användning, vilket begränsar de medicinska tillämpningar som kan komma på fråga och minskar även förtroendet för klinisk användning av sådana automatiserade beslutssystem. Målet med detta projekt är därför att lösa problemet att inte ha tillräckligt med bilder inom tillämpningar inom bildanalys för att utveckla kraftfulla storskaliga maskininlärningsmetoder. Vi kommer att utveckla nya generativa maskininlärningsmetoder för att syntetisera skräddarsydda högupplösta och högkvalitativa medicinska bilder, som kan användas för att träna tillämpade maskininlärningsmodeller i ett andra steg.

Det huvudsakliga målet med detta projekt är att utveckla nya generativa maskininlärningsmetoder, vilket kan innefatta multimodal bildgenerering, betingad bildsyntes samt design, utforskning och modellering av latenta rum. Projektet är ett samarbete mellan forskare från Institutionen för datavetenskap och Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet, och den tänka tillämpningen är för bildsyntetisering inom automatiserad strålbehandling.

Stipendiet är finansierat av Kempestiftelserna. Stipendiet avser heltid under två år med start enligt överenskommelse. Stipendiet uppgår till ungefär 350 000 SEK per år och är skattefritt. 

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Krav är mycket goda kunskaper inom projektrelaterade områden (maskininlärning, datorseende, etc.), i synnerhet en väldigt stark dokumenterad bakgrund inom:

  • Maskininlärning
  • Djup maskininlärning.

Även mycket god förmåga att både tala och skriva språket flytande är ett krav. För att kunna tilldelas stipendiet krävs också goda programmeringsfärdigheter.

Meriterande:

  • Generativa modeller
  • Medicinsk bildbehandling
  • Datorseende
  • Bildbehandling och -analys
  • Numeriska metoder
  • Optimeringslära.

Som person är du bra på att kommunicera, har förmåga att agera både självständigt och i samspel med andra, lär dig snabbt nya saker och kan sätta dem i rätt sammanhang. Du är kreativ och motiverad att aktivt driva din egen utveckling mot att bli en kompetent forskare.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker det utlysta stipendiet. Brevet ska innehålla en beskrivning av hur du uppfyller de specificerade önskvärda kvalifikationerna och ska även innehålla din kontaktinformation.
  • Meritförteckning — CV med publikationslista.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen.
  • Styrkta kopior av andra examensbevis (för både bachelor och master, om tillämpbart), akademiska kursintyg och betyg.
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till tre relevanta publikationer.
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.
  • Kontaktinformation till två personer som är villiga att lämna referenser.

Ansökan ska vara skriven antingen på engelska eller svenska. Din kompletta ansökan, märkt med diarienummer FS 2.1.6-1545-24, skickas in elektroniskt (i PDF-format) till medel@diarie.umu.se (ange diarienummer i ämnesraden). Sista ansökningsdag är 14 oktober 2024.

Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Tommy Löfstedt (tommy.lofstedt@umu.se).

Välkommen med din ansökan! 

 

Senast uppdaterad: 2024-09-09