Postdoktoralt stipendium (2 år) inom Digital Humaniora med fokus på AI och queerteori
Humlab vid Umeå universitet erbjuder ett postdoktoralt stipendium inom projektet AI Drag: Binary Systems versus Fluid Identities. Stipendiet avser heltid i två år, med start den 1 januari 2025, eller enligt överenskommelse. Det skattefria 2-åriga stipendiet finansieras av Kempestiftelserna och uppgår till 375 000 SEK per år under 2 år, vanligtvis utbetalt i fyra separata delbetalningar under stipendieperioden. Sista ansökningsdag är den 31 oktober 2024.
Projektbeskrivning
Artificiell intelligens (AI) är sammanflätad med både de mest vardagliga och de mest kritiska aspekterna av mänskligt liv, och bildigenkänning och klassificering representerar ett relevant område där vi kan se en tät koppling mellan mänsklig identitet och beräkning. Medan utformningen av AI har gått mot allt större datamängder som potentiellt kan representera och inkludera fler individer och identiteter, visar studier av de mest använda dataseten för ansiktsanalys att deras användning leder till betydande skillnader i klassificeringsnoggrannhet beroende på exempelvis kön och hudfärg, och riskerar därmed att exkludera de som inte passar in i binära mallar. I detta projekt kommer vi utforska hur s.k. flytande identiteter kan uttryckas och representeras i data. Den forskningsfråga som mer specifikt behandlas i detta postdoktorala projekt är hur en medskapande ansats för att generera data påverkar designers perspektiv på data både i avseende på skapande och ägande.
Kvalifikationer
För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom något av de ämnen som finns representerade vid Humanistisk fakultet. Sökanden med doktorsexamen inom interaktionsdesign eller motsvarande är också behörig att söka. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör främst den komma i fråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan, från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Som postdoktor krävs stark motivation, förmåga att samarbeta i team, förmåga att självständigt strukturera egen forskning, samt ett genuint engagemang för att utveckla konferens-/seminarienivåpresentationer på ett tillgängligt sätt för ett brett spektrum av discipliner.
Utmärkta kunskaper i engelska i både tal och skrift är ett krav.
Meriterande kvalifikationer
Tidigare erfarenhet av forskning inom queerteori, medskapande design och/eller AI från ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt perspektiv är meriterande. Dokumenterad erfarenhet av att använda motion capture-utrustning är också meriterande.
Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:
Ett personligt brev som sammanfattar dina kvalifikationer och hur du uppfyller kvalifikationskraven (max 2 sidor).
Curriculum vitae (CV) med publikationslista.
Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som klargör när doktorsexamen förväntas erhållas.
Kopior av andra examensbevis, lista över avslutade akademiska kurser och betyg.
Kopia av doktorsavhandling och upp till 4 ytterligare relevanta vetenskapliga publikationer (ange de för ansökan mest betydelsefulla).
Andra dokument som du önskar bifoga.
Kontaktinformation till två tillfrågade referenspersoner som kan uttala sig om dina forskningsmeriter.
Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-1273-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas och skickas på svenska eller engelska. Sista ansökningsdag är 2024-10-31.
Humlab, en enhet vid den Humanistiska fakulteten, har cirka 20 medarbetare som ägnar sig åt forskning inom Digital Humaniora. Vi tillhandahåller infrastruktur och stödtjänster som stärker forskning och excellens i utbildning. Humlab är aktivt involverat i banbrytande forskning och tvärvetenskapliga projekt inom områden som konst, media, etnologi, historia, lingvistik och arkeologi, bland andra. Våra faciliteter, fördelade över två campusbyggnader, inkluderar en labbmiljö där vi erbjuder föreläsningar, workshops och evenemang för lärare, forskare och studenter såväl som för allmänheten. Läs mer via: www.umu.se/humlab