"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (två år) inom kemisk glykobiologi / bioorganisk kemi

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom projektet ” Chemical tools to study glycopeptidase mucin degradation ”. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde andra halvan av 2024, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 30 augusti 2024.

Projektbeskrivning

Muciner är en klass av proteiner med en hög andel av O-glykosylering och förekommer både i membranbunden och sekreterad form. Mucinerna täcker epitelcellernas yta och som en huvudkomponent i mucus så fungerar sekreterade muciner som en skyddande barriär mot invaderande bakterier och virus. Även om en större andel av dessa patogener hindras från att utveckla en infektion så har många bakterier genom evolutionens gång utvecklat strategier att undgå kroppens immunförsvar och lyckas med att penetrera mucusbarriären. Därmed orsakas inflammationer och infektioner av vårt cellepitel. Inom detta projekt så kommer kemiska verktyg att utvecklas för att studera glycopeptidase mucin nedbrytning.

Projektet innefattar syntes av kolhydrater och glykopeptider med målsättningen att studera interaktionerna mellan våra mucin glykaner och bakterier som orsakar infektioner av epiteliala vävnader. Därmed så hoppas vi få en bättre förståelse av orsakssambanden mellan mucin glykosylering och bakterieinflammation samt infektion i mag-tarmsystemet. Syntesmetodik och skyddsgruppkemi kommer att utvecklas för att kunna syntetisera mucin O-glykaner och glykopeptider. Bioortogonal kommer att användas för fluorescensinmärkning av de syntetiska glykopeptiderna. Glykopeptider kommer att immobilseras på ”microarray slides” för att studera bindningsinteraktioner till bakterielektiner (kolhydratbindande protein) samt kolhydratbindande domäner av mucinaser. Fluorescencebaserad metodik kommer att utvecklas för screening av mucinase glycopeptidase aktivitet på microarray chip. 

Metoder som postdoktorstipendiaten kommer att tillämpa innefattar syntes av glykosylerade aminosyror, automatiserad Fmoc-fastfas peptidsyntes (Fmoc-SPPS), enzymsyntes och skyddsgruppkemi. Fluorophore inmärkning av glykopeptider kommer att genomföras genom användandet av bioorthogonal kemi. Kolonnkromatografi, analytisk och preparativ HPLC-separation, NMR-spektroskopi och masspektrometri är metoder som kommer att användas för upprening och karakterisering av de syntetiska molekylerna. Microarray analys kommer att användas för att kartlägga kolhydrat-protein interaktioner. 

Den tidiga fasen av projektet bygger till stor del på kolhydratsyntes och bioorganisk kemi och en framgångsrik kandidat bör därför ha expertkunskaper inom detta område. 
 
Positionen är finansierad av Kempestiftelserna och innefattar ett skattefritt stipendium om 350 000 kr per år. 

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom kolhydratkemi, bioorganisk kemi, läkemedelskemi, kemisk biologi, eller annat relevant område.

Ytterligare krav är:
Kandidaten bör ha expertkompetens inom kolhydratkemi.

Meriterande är:
Erfarenhet av glykopeptidsyntes eller microarray analys är meriterande men inget krav.

Vi söker dig som är driven och intresserad av både kolhydrat/glykopeptidesyntes och möjliga biologiska applikationer av detta.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt 1 sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till 3 relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-1228-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är 30 augusti 2024.

Mer information

Närmare upplysningar lämnas av Ulrika Westerlind, PhD, ulrika.westerlind@umu.se.

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav cirka 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.  

Välkommen med din ansökan! 

 

Senast uppdaterad: 2024-06-27