"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom storskalig beräkningsbaserad designoptimering

Institutionen för datavetenskap erbjuder ett postdoktorstipendium för postdoktoral forskning i ett projekt som avser utveckling av metoder för storskalig beräkningsbaserad konstruktionsoptimering. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren där fokus på att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/.

Forskargruppen inom beräkningsbaserad designoptimering undersöker användandet av numeriska simuleringar—typiskt finita-element eller finita-differensmetoder—i kombination med algoritmer för optimering av den geometriska utformningen av diverse föremål. Exempel på föremål som forskargruppen konstruerat med hjälp av sådana metoder är ytstrukturer för att påverka strömningsmekaniska effekter, styva elastiska komponenter, antenner, samt mikrovågs- och högtalarkomponenter. Gruppen har under lång tid och med ett brett anslag bidragit till den internationella forskningsfronten i området. Vi utför grundläggande teoretiska undersökningar och metodutveckling, men strävar även att utnyttja metoderna i nya tillämpningar i samarbete med akademiska och industriella partner. Gruppen samlar forskare från Umeå och Karlstads universitet samt Skogforsk och deltar i pågående projekt med europeiska partners. För exempel på publikationer från gruppen, se https://www.umu.se/forskning/grupper/design-optimization/.

Projektbeskrivning

Forskningsområdet Beräkningsbaserad designoptimering är i stark utvecklig och utgör en naturlig del i den industriella digitaliseringen. Moderna produktionsmetoder som additiv tillverkning möjliggör kostnadseffektiv produktion av komplexa geometriska utformningar. För att erhålla full nytta av sådana tekniker krävs nya programvaruverktyg som effektivt kan lösa storskaliga designoptimeringsproblem.

Sådana optimeringsproblem är ofta extremt beräkningsintensiva och främjas därför av den snabba hårdvaruutvecklingen i högpresterande datorsystem (HPC). Dagens HPC-system är höggradigt heterogena och förlitar sig i ökande grad på acceleratorer, typiskt grafikprocessorer (GPU), för att erhålla topprestanda. Denna utveckling påverkar starkt valet och utvecklingen av lämpliga algoritmer för designoptimering. En ytterligare komplicerande faktor är att HPC-system är stora energislukare, vilket med tanke på koldioxidavtryck och energikostnader, kräver nytänkande både i termer av hårdvara och programvara.

Projektet är inriktat på programvaruaspekter för storskalig, beräkningsbaserad designoptimering i syfte att

  • utveckla höggradigt effektiva beräkningskärnor för kritiska delar av algoritmerna, anpassade för moderna, heterogena HPC-system, med hänsyn både till beräkningstid och energianvändning;
  • implementera och lösa specifika designoptimeringsproblem som exempelvis utformningen av passiva kylelement.

Det kommer att finnas möjligheter att samverka med forskning som genomförs av postdoktormentorerna och deras kollegor inom ramen för projektet CEEC, the Canter of Excellence in Computational Fluid Dynamics (https://ceec-coe.eu), finansierat av European HPC Joint  Undertaking.   Stipendiet är finansierat av Kempestiftelsen. Varje stipendium avser heltidsstudier under två år med start enligt överenskommelse. Stipendiet uppgår till 350 000 SEK per år och är skattefritt.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Specifikt skall examen vara avlagd i ett ämne som är relevant för projektet, till exempel beräkningsvetenskap, matematik, datavetenskap eller i ett tillämpningsämne som t.ex. maskinteknik med en starkt beräkningsfokus.

Du skall vara starkt motiverad, trivas med att utveckla din kompetens i en internationell omgivning, samt besitta förmågan att implementera ovan nämnda metoder och producera högkvalitativa vetenskapliga publikationer. Det primära kriteriet vid urval av sökanden är vetenskaplig skicklighet i projektets ämnesområde och förmåga att nå framgång både enskilt och inom en projektgrupp. Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett måste.

Meriterande är också erfarenhet med högpresterande datorsystem (HPC) och/eller storskaliga gradient-baserade optimeringsmetoder är meriterande.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev som beskriver hur tidigare forskningserfarenheter passar med den utlysta anställningen;
  • Meritförteckning — CV med publikationslista;
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen;
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg;
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuellt ett antal relevanta artiklar;
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Referenser lämnas i samband med eventuell intervju.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-1109-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska. Sista ansökningsdag är 31 juli 2024.

Granskning av ansökningar kommer att startas i början på augusti 2024.

Ytterligare information

Närmare upplysningar lämnas av Martin Berggren, martin.berggren@cs.umu.se, +46 70 732 81 11, eller Eddie Wadbro, eddie.wadbro@cs.umu.se, +46 73 356 24 20.

Välkommen med din ansökan! 

 

Senast uppdaterad: 2024-06-04