senast
2025-02-16
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.
Institutionen för fysik söker en doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning på att utforska mekanismerna bakom immunologiskt minne. Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier. Anställningen börjar i augusti 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 16 februari.
Forskarskolan för stressresponsmodellering i IceLab
Från och med våren 2025 kommer Umeå universitets tvärvetenskapliga forskningsnav IceLab att erbjuda doktorandanställningar genom den nya forskarskolan för stressresponsmodellering. Forskarskolan finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådets excellenscenter. Den fokuserar på att modellera stressresponsmekanismer i levande system. För doktorander erbjuds ett omfattande kursprogram inom komplexitetsvetenskap.
Doktorandanställningen erbjuder en unik möjlighet att ingå i en grupp med andra doktorander inom forskarskolan och att utvecklas tillsammans genom anpassade kurser i enlighet med excellenscentrats tvärvetenskapliga tema.
Programmet förbereder nästa generations forskare inom beräkningsbiologi. Du får en stark grund i att förstå komplexa system och verktyg för att studera levande system på olika nivåer. Målet är att lösa stora utmaningar inom miljö- och livsvetenskaperna.
Kursutbudet omfattar ämnen som komplexitetsvetenskap, matematisk modellering inom evolution, ekologi och växtbiologi. Det inkluderar även överförbara färdigheter som kommunikation och samarbete mellan olika discipliner. Du får också möjlighet att delta i forskningsutbyten och bli en del av den stödjande och inspirerande miljön vid IceLab.
Bli en del av IceLab och arbeta i framkanten av tvärvetenskaplig forskning. Här kombineras matematisk modellering och dataanalys med olika ämnen som ekologi, växtfysiologi och molekylärbiologi. Din forskning kommer att fördjupa vår förståelse för hur levande system reagerar på stress och miljöförändringar, samtidigt som du utvecklas och växer i din forskarkarriär.
Läs mer om IceLab och institutionen för fysik.
Projektbeskrivning
Det här projektet kombinerar dataanalys, maskininlärning och matematisk modellering för att undersöka hur immunsystemet anpassar sig – eller misslyckas med att anpassa sig – under stress. Forskningen fokuserar på individer som genomgår behandlingar som hämmar immunceller, vilket gör dem mer sårbara för infektioner och minskar vaccinernas effektivitet. En central forskningsfråga driver arbetet: Vilka mekanismer styr immuncellernas dynamik och produktionen av antikroppar när immunsystemet stressas?
För att besvara denna fråga kommer vi att använda unik teknik som kombinerar avancerad sekvensering med masspektrometri för att kartlägga immunsvar med en banbrytande detaljnivå. Genom att analysera dessa omfattande data om immunceller strävar projektet efter att identifiera mönster i immuncellernas dynamik och förstå vad som kännetecknar ett framgångsrikt antikroppssvar. Dessa insikter kommer att vara avgörande för att utveckla bättre vacciner och terapier i framtiden.
Du kommer att arbeta med experter inom medicin och beräkningsvetenskap för att utveckla och tillämpa verktyg för att analysera högdimensionella dataset. Målet är att identifiera nyckelfaktorer som styr immunsystemets funktion. Projektet inkluderar samarbete med metodutvecklare vid Houston Methodist Research Institute i Texas, vilket ger möjlighet till forskningsbesök och tillgång till den senaste teknologin och expertisen. Det tvärvetenskapliga forskningsprojektet med internationella samarbeten erbjuder en spännande möjlighet att knäcka viktiga frågor med direkta tillämpningar inom folkhälsa.
Anställningsvillkor
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar vilket innefattar såväl aktivt deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning vid Umeå universitet.
Kompetenskrav
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i beräkningsvetenskap krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng inom beräkningsvetenskapliga ämnen (såsom tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller liknande områden) varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning.
Den framgångsrika kandidaten ska ha en masterexamen i fysik, teknisk fysik, datavetenskap, maskininlärning, bioinformatik eller motsvarande, samt utmärkta färdigheter i beräkningsmodellering. Kandidaten ska ha erfarenhet av maskininlärning eller statistisk modellering och vara skicklig i programmering med moderna språk. Erfarenhet av att analysera masspektrometri- eller medicinska data är meriterande. Kandidaten ska ha ett starkt intresse för tvärvetenskaplig forskning, vara mycket motiverad och kunna arbeta både självständigt och tillsammans med en forskargrupp. Mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska är ett krav.
Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:
1. Ett personligt brev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker anställningen/utbildningsplatsen.
2. En meritförteckning/CV.
3. Styrkta kopior av examensbevis.
4. En lista på universitetskurser med betyg.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner.
Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökan kan vara på engelska eller svenska. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Sista ansökningsdag är 2025-02-16.
Information
För ytterligare information, kontakta Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se, Johan Normark, johan.normark@umu.se or Mattias Forsell, mattias.forsell@umu.se.
Välkommen med din ansökan!
Tillträde
Augusti 2025 eller enligt överenskommelse
Löneform
Månadslön enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Ansökningsdatum
2025-02-16
Diarienummer
AN 2.2.1-1738-24
Kontaktperson
Martin Rosvall
070-2391973
Fackliga kontakter
SACO
090-7865365
SEKO
090-7865296
ST
090-7865431