Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet söker härmed en staffscientist i bioinformatik och AI-modeller inom cancerforskning. Tillträde beräknas ske den 1 augusti 2025, eller enligt överenskommelse. Tjänsten är på heltid under 12 månader och sista ansökningsdag är 8 maj 2025.
Arbetsuppgifter
Utföra multiplex genexpressionsanalys av kliniska prover i individuella cancerceller och immunceller. Undersöka och jämföra gener relaterade till mitokondrier och autofagivägar i individuella celler mellan primärtumörer och metastatiska lesioner. Etablera cellinjemodeller, organoid- och djurmodeller för att utvärdera riktad läkemedelsvalidering och karakterisering för metastatisk cancer. Tillämpa genetiskt modifierade musmodeller som återskapar tillväxten av primärtumörer och bildandet av avlägsna metastaser. Utföra bioinformatik för att undersöka de prognostiska värdena av tumörspecifika markörer i primärtumörer och metastatiska lesioner för att förutsäga avlägsna metastaser. Implementera och finjustera AI-ML-modeller baserade på omfattande dataset för att identifiera och validera onkogena signalvägar och läkemedelsmål, med syfte att utveckla riktad terapi. Resultaten kommer att översätta vår kunskap till användningen av AI-teknologier för att effektivt behandla cancerpatienter med metastatiska sjukdomar. Denna studie kommer också att ge ny information om molekylernas roller i de metastatiska kaskaderna för att utforma och utveckla nya riktade multimodulära terapier för att kunna förebygga och behandla metastatiska sjukdomar.
Kvalifikationer
Vi söker högt motiverade kandidater med doktorsexamen inom tumörbiologi, biovetenskap, biomedicin, molekylärbiologi och datavetenskap med inriktning mot bioinformatik, eller relaterad disciplin, med dokumenterad erfarenhet av cancerforskning. Kandidaten ska ha praktisk erfarenhet av biokemi, utveckling av cancerläkemedel, djurmodeller, cellsortering samt RNA-sekvensering. Kandidaten ska också ha en stark drivkraft inom forskning och undervisning, samt dokumenterad teoretisk och praktisk erfarenhet inom tumörbiologi, patobiologi, bioinformatik, biokemi, djurmodeller och fluorescensmikroskopi. Vidare måste Kandidaten kunna uppvisa en stark relevant forskningsproduktion, vilket framgår av försteförfattarskap eller publikationer som presenterar banbrytande nya forskningsresultat inom cancerforskningsområdet, samt akademiska ambitioner och självständiga forskningsfärdigheter med kritiskt tänkande, ledarskapskvaliteter och undervisningserfarenhet. Kandidaten måste vara flytande i talad och skriven engelska. Projektet är ett samarbetsprojekt med flera partners och därför förväntas kandidaten inte bara arbeta självständigt, utan också fungera väl med kollegor i labbet och forskare från kompletterande forskningsområden. God initiativförmåga och erfarenhet av att ansöka om forskningsfinansiering är ett krav.
Det är meriterande om kandidaten har genomfört postdoktorala studier vid ett annat universitet än där doktorandstudierna genomfördes.
Som medarbetare hos oss bidrar du till att främja en inkluderande kultur och en positiv arbetsmiljö. Detta innebär att du kommunicerar effektivt över olikheter, visar samarbetsvilja och förmåga att samarbeta. Du upprätthåller öppenhet och en välkomnande attityd, samt visar respekt, medkänsla och empati. Du engagerar dig i och stöttar kollegor från olika bakgrunder och med olika perspektiv, samt främjar en hälsosam balans mellan arbete och privatliv för både dig själv och andra.
Ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast 8 maj 2025. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:
Ett personligt följebrev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du vill utveckla det (högst 2 A4-sidor).
CV med information om utbildning och förteckning över tidigare och nuvarande anställningar.
En lista över vetenskapliga publikationer.
En kopia av doktorsexamensbeviset och andra relevanta examensbevis.
Kontaktuppgifter till minst två gärna tre referenspersoner.
Annan relevant dokumentation som du vill bifoga i din ansökan.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.