Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Institutionen för epidemiologi och global hälsa är en internationell, tvärvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö vid Umeå universitets medicinska fakultet. Vi är cirka 80 personer från hela världen som arbetar vid institutionen, med ett gemensamt mål att bidra till jämlikhet och hållbar förbättring inom hälsa och välfärd globalt.
Beskrivning
Jämlikhet i vård och det bredare hälsosystemet är viktigt för att åstadkomma jämlik hälsa i befolkningen. Projektet “Lämna ingen utanför: intersektionell jämlikhet i det svenska hälsosystemet” använder sig av framväxande jämlikhetsperspektiv som betonar olika former av jämlikhets sammanvävdhet, för att undersöka ojämlikhet i hälsosystem och vård. Projektet utgår från ett intersektionalitetsperspektiv och utforskar nya metoder med hjälp av enkät- och registerdata.
Arbetsuppgifter
Arbetet kommer bestå av att utforska och utveckla kvantitativa metoder baserade på intersektionalitetsteori och tillämpa dem på ojämlikhet i olika aspekter av hälsosystemet. Du kommer ansvara för datahantering, avancerad statistisk analys, författande av vetenskapliga artiklar, samt spridning av resultaten i olika sammanhang, i samarbete med PI och andra forskare.
Kvalifikationer
Vi söker en kreativ och uppfinningsrik junior forskare som är nyfiken på komplexiteten mellan social teori, avancerad statistik och empirisk hälsoforskning.
Behörighetskrav
Doktorsexamen eller utländsk utbildning som bedöms motsvara doktorsexamen, inom Folkhälsovetenskap eller annat område som bedöms vara relevant för tjänsten. Denna kvalifikation måste vara uppfyllt senast vid tillträde av tjänsten.
Avancerade färdigheter i kvantitativ dataanalys på enkät- eller registerdata
Färdigheter i programmering i R och Stata eller motsvarande programvara
Erfarenhet av intersektionalitetsbaserad hälsoforskning
Mycket goda kunskaper i engelska i skrift och tal
Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av maskininlärning och/eller beslutsträdsmodeller är en särskilt stark merit
Erfarenhet av forskning som fokuserar på hälso- och sjukvård eller hälsosystem
Erfarenhet av författande och publicering av vetenskapliga artiklar
Erfarenhet av kunskapsspridning inom av intersektionell forskning
Om anställningen
Anställningen är på deltid 25% och tidsbegränsad 2025-02-01 - 2025-12-31.
Startdatum 2025-02-01 eller enligt överenskommelse.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.