Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Institutionen för Medicinsk kemi och biofysik bedriver forskning och undervisning vid den Medicinska fakulteten. Förutom institutionsgemensamma anslag för forskning och utbildning har institutionens forskargrupper ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt med extern finansiering. Vi är en internationell arbetsplats med medarbetare från många olika länder. Institutionen för Medicinsk kemi och biofysik söker en Staff Scientist.
Anställningen är på heltid i 11 månader med start i januari 2025, eller enl överenskommelse.
Beskrivning
Adsorption av fosforföreningar till ytor i jordmatriser påverkar tillgängligheten av fosfor för växter, vilket begränsar tillväxt i naturliga ekosystem och i jordbruket. Mekanismer för adsorption är därför avgörande för produktivitet och kolbalansen i ekosystem. I projektet ska vi med laboratorieexperiment undersöka interaktionen mellan fosforföreningar, adsorption till ytor och mikrobiell aktivitet i jordprover.
Arbetsuppgifterna består av laboratorieexperiment där vi med en respirometer mäter mikrobiell aktivitet och respiration. Medarbetaren kommer dessutom att förbereda prover för NMR analys av fosforföreningar, och att utföra dessa 31P NMR- och 2D 1H-31P NMR experiment. För analys används datorprogrammen ”TopSpin” och ”RV”. I projektet ingår även viss jordprovtagning, underhåll av laboratorieutrustning samt arbete med vetenskapliga publikationer. Eftersom projektet kommer att inkludera internationella samarbeten, måste medarbetaren kunna arbeta bra i team och därför ha en god förmåga att samarbeta.
Kvalifikationer
Vi söker högt motiverade kandidater med en doktorsexamen i analytisk kemi. Den sökande bör även ha praktisk erfarenhet av respirometrar och NMR spektroskopi. Den sökande måste ha erfarenhet av hantering av jord och fosforanalys i jord, dokumenterat genom publikationer inom fältet. Tidigare erfarenhet av fältarbete och jordprovtagning är en klar fördel. Den sökande ska ha initiativförmåga, god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska, samt kunna arbeta både självständigt och i internationella grupper.
Det är meriterande om den sökande har utfört postdoktorala studier vid ett annat universitet än där doktorandstudierna utfördes.
Ansökan
Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 15 november 2024. Din ansökan ska innehålla:
Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen och hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida).
Ett CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
Bevis på doktorsexamen.
Annan relevant dokumentation som du vill bifoga för att styrka din ansökan.
För ytterligare information, kontakta Jürgen Schleucher (jurgen.schleucher@umu.se).
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.