"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Staff Scientist i högkapacitetsmikrofluidteknik

Institutionen för molekylärbiologi

Ansök

senast

2024-07-16

  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för Molekylärbiologi söker en Staff Scientist för anställning tillsvidare på heltid, till projektet "µNordic Single Cell Hub (µNiSCH)". Tillträde 1 oktober eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Beskrivning

Teknologiska innovationer spelar en avgörande roll för att främja biologisk och biomedicinsk forskning. Detta är särskilt tydligt idag med framväxten av höggenomflödes-mikrofluidikteknologier som gör det möjligt för forskare att adressera grundläggande frågor på singel cellnivå (SC). SC-analys av genom, transkriptom, kromatintillstånd och spatial biologi har snabbt gått från att vara ett nischområde till en bredare användning. Till skillnad från klassiska bulkmetoder (hela populationer) ger SC-analys en objektiv insikt i biologiskt viktig heterogenitet inom cellpopulationer och ökar förståelsen av relationen mellan cellulär fenotyp, funktionalitet och mikromiljön i vävnader. µNordic Single Cell Hub (µNiSCH)-plattformen har etablerats för att möjliggöra för forskare att adressera frågor rörande komplexiteten i mikrobinteraktioner på SCnivå i deras naturliga nischer/miljöer.

Huvudmålet med µNiSCH är att samla nödvändig expertis och utrustning för analys av enskilda celler. Plattformen kommer att vara avgörande för utveckling av nya molekylära verktyg att utforska dynamiken i så kallade mikrob-nisch-interaktioner innefattande interaktioner mellan olika mikrober, mikrober och deras miljöer, samt mikrober och deras värdar. Det integrerade tillvägagångssättet understryker plattformens åtagande att förstå den omfattande komplexiteten i mikrobnisch-interaktioner och tillhandahålla unika tjänster till dess användare och lägga grunden för vidare innovation.

Du kommer att fokusera på följande: 1) att utveckla nya tekniker för höggenomflödes-mikrofluidikteknologier; 2) att karakterisera genomiska och transkriptomiska faktorer som styr bakteriell heterogenitet på enkelcellnivå; och 3) vägleda forskare i inledande experimentella stadier, dvs. optimera experimentuppställningar inklusive provförberedelser, poolningsstrategier och bästa praxis för att minimera tekniska artefakter; 4) utbilda användare för teknologier tillgängliga i µNiSCH; 5) samordna bokningar av externa användare och ansvara för arkivering och streckkodning av prover.

Arbetsuppgifter

Den rekryterade forskaren du kommer att arbeta med storskaliga, höggenomflödes-mikrofluidikteknologier. Du kommer att vara ansvarig för optimering och utveckling av nya analytiska metoder, provförberedelser och analys, samt daglig underhåll, felsökning och uppgradering av instrument såsom Onyx Droplet Generator (Atrandi) och Chromium (10x Genomics). Du kommer också att utbilda nya användare i att använda tillgängliga teknologier, samt ansöka om finansiering för teknologiska uppgraderingar och underhåll.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i molekylärbiologi eller motsvarande är ett krav. Du bör vara mycket motiverad, ha mycket god kommunikationsförmåga med seniora kollegor och jämlikar samt förmåga att interagera i ett team. Tidigare erfarenhet inom molekylärbiologi, särskilt inom utveckling av nästa generations sekvenseringsmetoder, provförberedelse och analys i mikrofluidik med hjälp av semipermeabla kapslar är ett krav. Du måste ha god kunskap om och erfarenhet från arbete med standardtekniker inom molekylärbiologi och biokemi (inklusive DNA-kloning, proteinproduktion och rening) och skicklighet i mikrobiologi och grundläggande mikroskopimetoder. Erfarenhet av bulkmetoder inom nästa generations sekvensering (NGS) är också ett krav. Du måste ha dokumenterad expertis (minst 5 år) inom molekylärbiologi och minst 2 års undervisningserfarenhet på högre nivå. God kunskap om RNA-biologi är avgörande. Dokumenterad skicklighet inom höggenomflödes-screening, qRT-PCR, hybridiseringstekniker, metagenomik, gendeletioner, RNA-rening och konstruktion av bibliotek för NGS sekvensering är mycket meriterande.

Önskvärda kvalifikationer

Erfarenhet av arbete med utveckling av höggenomflödes-screeningmetoder för studier av bakteriella sekretionssystem kommer att värderas mycket positivt. Kunskap om molekylär bakteriologi och gastrointestinala patogener är en fördel, liksom bevis på produktivt arbete i en tvärvetenskaplig miljö.

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem senast 16 juli 2024. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (helst) eller svenska:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan vilja utveckla det (högst en A4-sida).
  • En meritförteckning som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista (upp till 15 originalforskningar), inklusive en kort beskrivning av ditt bidrag till dina viktigaste arbeten.
  • Kopia av doktorsexamen.
  • Namn och kontaktuppgifter med e-postadresser till två till tre akademiska referenser.
  • Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan.

Mer om oss

För mer information, kontakta Kemal Avican, kemal.avican@umu.se För mer information om institutionen för molekylärbiologi, besök vår hemsida Institutionen för molekylärbiologi 

Vi ser fram emot din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

2024-10-01, eller enligt överenskommelse.

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2024-07-16

Diarienummer

AN 2.2.1-1039-24

Kontaktperson

Kemal Avican

kemal.avican@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.