Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Umeå universitet är platsen för den banbrytande upptäckten av den genetiska saxen CRISPR-Cas9 - en revolution inom genteknik som har belönats med Nobelpriset i kemi.
Tjänsten som staff scientist är placerad i professor Evanders forskargrupp, som är en tvärvetenskaplig grupp med biomedicinska forskare, läkare och epidemiologer. Forskargruppens fokus ligger på translationell forskning, där man studerar zoonotiska virusinfektioner med avseende på patogenes, smittvägar, reservoarer, vektorer och antiviral utveckling.
Arbetsuppgifter
Institutionen för klinisk mikrobiologi, Umeå universitet, söker en staff scientist. Forskaren kommer att vara aktiv i ett forskningsprojekt som avser att studera infektionssjukdomar i Rwanda ur ett folkhälsoperspektiv och karakterisera prevalensen relaterat till t.ex. laboratoriekvalitet, tillgänglig diagnostik, zoonotiska virus och faktorer som kan förklara prevalensen.
Du kommer att ansvara för att bedriva forskning som en del av Evanders forskargrupp och i nära samarbete med forskare, kliniker och fältarbetare i Rwanda.
Du kommer att:
Planera för kvantitativa och kvalitativa studier i befolkningen och på laboratorier i Rwanda.
Identifiera faktorer som förklarar förekomsten av vissa infektionssjukdomar.
Fastställa förekomsten av vissa virusinfektioner hos befolkningen i Rwanda.
Delta i och bidra till vetenskapliga gruppmöten som involverar forskargruppen och dess medlemmar.
Bidra till publicering av forskningsresultat.
Delta i utbildning och handledning av forskare och forskarstuderande.
Kvalifikationer
Behörig att anställas som staff scientist är den som har avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i folkhälsovetenskap eller motsvarande. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid den tidpunkt då beslut om anställning fattas.
Ett krav för anställningen är skicklighet i epidemiologiska metoder, såväl kvantitativa som kvalitativa, skicklighet i laboratoriernas roll i hälso- och sjukvårdssystem, erfarenhet av att planera och utföra insamling från patienter för diagnos och analys av infektionssjukdomar. Det vetenskapliga arbetet kräver god kännedom om forskningsområdet och förmåga att arbeta både självständigt och i grupp under ledning av gruppledaren.
Du som söker måste behärska engelska flytande i tal och skrift och ha en hög motivation för forskningsarbete. Eftersom projektet innebär samarbeten måste du också kunna arbeta produktivt i grupp. Utmärkta kommunikationsfärdigheter krävs för att effektivt kunna samarbeta med kollegor, inklusive kollegor från kompletterande forskningsområden. Du som söker måste också ha förmåga att självständigt planera experiment, utveckla metoder, utföra analyser och sammanfatta resultat. Det förväntas att en staff scientist självständigt ska kunna utföra forskningsexperiment.
Det förväntas att kandidaten har dokumenterat goda egenskaper för att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö mellan folkhälsa, medicin och biologi, och kan samarbeta med andra forskargrupper. Som staff scientist kommer du att ha ett nära samarbete med forskare, kliniker och fältarbetare i Rwanda.
Meriterande
Kunskap om hälsosystem i Rwanda är en fördel, liksom erfarenhet av vetenskapliga presentationer vid internationella konferenser.
Villkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde enligt överenskommelse.
Ansökan ska innehålla:
Personligt brev som visar kvalifikationer och motivation sammanfattat på en A4-sida
CV inklusive publikationslista
Styrkt kopia av doktorsexamen och andra relevanta examensbevis
Kopior av de två mest relevanta publikationerna
Rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner
Övrig relevant information om din kompetens
Ansökan görs elektroniskt via Varbi, sista ansökningsdag är den 4 december 2024.
För ytterligare information, kontakta Magnus Evander (magnus.evander@umu.se)
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.