"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

ERC finansierad Postdoktor i genteknik av immunceller

Institutionen för molekylärbiologi

Ansök

senast

2025-02-27

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor för en tidsbegränsad anställning på två år motsvarande heltid med start 1 September 2025 eller enligt överenskommelse.

Aramburu-labbet är en inkluderande och tvärvetenskaplig arbetsmiljö där vi främjar karriärutveckling samtidigt som vi utforskar biologiska frågor på olika skalor. Aramburu-labbet medlem av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), svensk partner i Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Vi söker en motiverad postdoktor med erfarenhet av CRISPR och funktionell screening. Beräkningserfarenhet inom området immunologi, infektionsbiologi eller cellbiologi.

Projektbeskrivning

Mikroproteiner är små proteiner (<100 aminosyror) som kodas av korta öppna läsramar som finns i kodande och icke-kodande regioner. Olika mikroproteiner har visat sig ha reglerande roller i olika cellulära vägar. Projektet syftar till att identifiera funktionen hos nyupptäckta och okarakteriserade mikroproteiner i medfödda immunceller med hjälp av genteknik (t.ex. CRISPR) och funktionella screeningar.

Arbetsuppgifter

De ansvarsområden som är förknippade med denna tjänst inkluderar:

  • Generering av CRISPR-bibliotek i olika vävnadsodlingsceller som används i medfödd immunitet. 
  • Funktionell screening av bibliotek och karakterisering av molekylära mekanismer för träffar.
  • Utbilda och handleda studenter.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i naturvetenskap. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. 

Du ska ha erfarenhet av minst ett av följande tillvägagångssätt:

  • Generering och hantering av CRISPR-bibliotek. 
  • Sammanslagen eller uppställd funktionell screening.
  • Högkapacitetsavbildning.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. Ytterligare skäl kan övervägas.

Det är önskvärt att kandidaten har ett intresse för medfödd immunitet eller immunologi och är villig att arbeta och utvecklas i en tvärvetenskaplig miljö som en del av ett team. 

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ytterligare information lämnas av Iker Valle Aramburu, iker.aramburu@umu.se.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska (företrädesvis). Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 27 februari 2025. Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV.
  • Publikationslista.
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina.
  • Kontaktinformation till två referenspersoner.

Mer om oss

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida.

För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida och för mer information om MIMS besök www.mims.umu.se.

Faktaruta

Tillträde

1 September 2025 eller enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2025-02-27

Diarienummer

AN 2.2.1-130-25

Kontaktperson

Iker Valle Aramburu, forskare

iker.aramburu@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.