"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap

Institutionen för diagnostik och intervention

Ansök

senast

2025-02-04

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100%
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för diagnostik och intervention utlyser en doktorandtjänst i medicinsk vetenskap inom forskningsområdet prostatacancer. Anställningstiden är fyra år och avser heltid med start snarast enligt överenskommelse.  

Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten (umu.se)).

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter  

För att utvärdera cirkulerande tumörceller (CTC) som en väg till individanpassad behandling även vid tidiga återfall av sjukdomen efter operation eller strålning krävs nyare metoder. Genom att nyttja egenskaperna i en nyligen utvecklad metod för separation av celler syftar studien till att optimera en metod att isolera CTC med en högre känslighet än tidigare varit möjligt. Dessutom syftar studien till att undersöka möjligheten att följa behandlingsrespons och identifiera behandlingsbara förändringar tidigt efter insatt behandling genom analysering av CTC och vävnad. I en del av projektet innebär det även att finna förutsättningarna att använda en utformad genetisk panel som ett verktyg till precisonsmedicin och jämföra detta med singel cell analys av CTC.

I projektet ingår arbete med att ta hand om cellinjer, metodutveckling av akustofores, hantering av vävnad och blod, isolering av CTC, extrahering av mRNA och DNA. Det ingår också att bioinformatiskt kunna bearbeta data för att identifiera singel nulcleotid polymorphism och copy number variation och dess betydelse för prognos i patientmaterial. Mulitplex imaging analys av fixerade celler och vävnad ingår också.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt såväl som forskarutbildningskurser, journal clubs, seminarier etc. 

Antagningskrav 

För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha grundläggande behörighet och särskild behörighet enligt nedan samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen. 

Grundläggande behörighet  

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§). 

Särskild behörighet 

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper avses.  Bedömning av dessa kunskaper görs genom att ansökan skrivs på engelska och delar av intervjun hålls på engelska.

Övriga kvalifikationer  

Särskilt meriterande är om personen har jobbat med någon av metoderna som beskrivs ovan, där arbete med genetisk data av prostatacancer eller CTC är meriterande.

Ansökan 

Ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla: 

  • Ett personligt följebrev med motivering till varför du söker och varför du är lämpad till forskarutbildningsplatsen. 
  • Ett CV. 
  • Styrkta kopior av examensbevis, betyg och intyg. 
  • Kopior på examensarbete och eventuella publikationer. 
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner. 

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 2025-02-04.  

Löneplacering 

Lön i enlighet med fastställd lönestege för doktorandbefattningar. 

 

Välkommen med din ansökan! 

 

 

Faktaruta

Tillträde

Snarast enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2025-02-04

Diarienummer

AN 2.2.1-53-25

Kontaktperson

Andreas Josefsson, biträdande universitetslektor

andreas.josefsson@umu.se

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.