"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorand i medicinsk vetenskap

Patologi

Ansök

senast

2024-09-15

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för medicinsk biovetenskap söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi. Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år på heltid. Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser, seminarier, journal clubs, etc. Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/).

Institutionen för medicinsk biovetenskap är en internationellt framgångsrik forskningsmiljö med translationellt fokus inom patologi, klinisk kemi samt medicinsk och klinisk genetik. Institutionen tillhör den Medicinska fakulteten vid Umeå universitet (https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/) och har ca 80 anställda som bedriver forskning, klinisk verksamhet, och undervisning. Institutionen är placerad i ”Translational Research Centre”, ett forskningscentrum vid Umeå universitet i direkt kontakt med Norrlands universitetssjukhus.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Arbetet kommer huvudsakligen vara inriktat på studier runt betydelsen av mikrobota vid tjock- och ändtarmstarmscancer. Fokus kommer att ligga på karakterisering av tarmflora in vitro, ex vivo och in vivo och dess relation till tjock- och ändtarmscancer. Huvudmålet med projektet är att bättre förstå rollen av oppurtunistiska tarmbakterier och betydelsen vid initiering och progression av tjocktarmscancer. Vidare kommer projektet att studera specifika bakteriers roll i både tumörvävnad och faecesprover. Vi kommer att undersöka specifika bakteriers, och mönster av bakterier, i relation till olika kliniska och molekylära karakteristika i patientmaterial. I dessa analyser kommer det att vara extra fokus på relationen mellan bakterier och molekylära subgrupper och immunologisk respons samt patientprognos.

Arbetet kommer att innehålla experimentellt arbete in vitro liksom djurförsök och handhavande och analys av humana patientprover. Resultaten planeras att publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter. Projektet drivs inom ramen för en större gruppering som inkluderar flera olika kompetenser.

Undervisning och annan institutionstjänst kan förekomma och då förlängs anställningen i motsvarande grad.

Behörighet och kvalifikationer
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsämnet medicinsk vetenskap samt det aktuella forskningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper krävs.

God kunskap och praktisk erfarenhet inom molekylärbiologi är ett krav. Den sökande måste ha erfarenhet av att hantera human vävnad och avföringsprover samt att hantera sådana material från musmodeller. Likaså krävs erfarenhet av att genomföra DNA/RNA-extraktion och vidare analyser (primerdesign, qPCR, bibliotekspreparation och sekvenseringsanalyser). Man ska också ha teoretisk och praktisk erfarenhet av mikrobiologi, speciellt att arbeta med mikrobiella patogener och att odla strikt anaerobiska bakterier.

Övriga kvalifikationer
Särskilt meriterande för antagning är erfarenhet av cancerforskning, speciellt i relation till tarmflora. Också kunskap om arbete med tarmcancer-cellinjer och co-kultivering med bakterier är meriterande. Likaså är arbete med flourescensmikroskopi, konfokalmikroskopi och flödescytometri. Likaså är det meriterande om den sökande har erfarenhet av arbete med att odla patient-deriverade organoider. Att ha arbetat med praktiska experiment med bakteriella biofilmer är önskvärt.

Den sökande förväntas ha hög motivation och förmåga att ta egna initiativ, kunna arbeta självständigt, ha god analytisk och organisatorisk förmåga, samt ha goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Stor vikt kommer att läggas vid egenskaper såsom flexibilitet, noggrannhet och samarbetsförmåga.

Ansökan
En fullständig ansökan ska bestå av:

  • Personligt brev med kvalifikationer, forskningsintressen samt motivering till ansökan (max 2 A4-sidor).
  • Meritförteckning/Curriculum vitae (CV).
  • Dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Kopior på din magister- eller masteruppsats samt eventuella publikationer där du varit författare eller medförfattare.
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Ansökan, som ska vara skriven på svenska eller engelska, görs genom vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 15 september 2024.

Tillträdesdag 
Snarast eller enligt överenskommelse.

Löneplacering
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Upplysningar 
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Richard Palmqvist, richard.palmqvist@umu.se

Forskargruppens hemsida: https://www.umu.se/en/research/groups/richard-palmqvist

Välkommen med din ansökan! 

Faktaruta

Tillträde

Snarast eller enligt överenskommelse.

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2024-09-15

Diarienummer

AN 2.2.1-1146-24

Kontaktperson

Richard Palmqvist

090-7851532

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.