Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, teoretisk fysik och beräkningsfysik. För mer information se Forskning vid institutionen för fysik (umu.se)
Institutionen för fysik söker nu en doktorand i beräkningsvetenskap med inriktning mot digital fysik och maskininlärning. Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier. Sista ansökningsdag är 31 december, 2024. Tillträde den 1 mars 2025 eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning Fysikbaserad simulering är ett vanligt verktyg för att träna och testa AI-modeller och styrsystem för robotar och fordon. I virtuell miljö är det säkert och billigt att skapa stora mängder annoterade träningsdata. Men att garantera ett säkert och ändamålsenligt beteende i situationer som skiljer sig markant från träningsfallen är fortfarande en stor utmaning.
I projektet utforskas tekniker för att skapa hybridmodeller som kombinerar fysikbaserade modeller och numeriska lösare med djup maskininlärning och samt nydanade sätt att använda dessa modeller inbäddade i systemen för rörelseplanering och styrning av robotar och maskiner. Systemen görs därigenom medvetna om fysiken på ett djupare plan än vid ett data-drivet angreppsätt. Detta syftar till att göra systemen mer säkra och bättre på att anpassa sig efter plötsliga förändringar i omgivningen. Projektet fokuserar särskilt på fysiken hos maskiner som rör sig i svår och deformerbar terräng, utrustad med redskap för att gräva och lasta granulära material och objekt.
Doktorandanställningen är knuten till forskargruppen Digital Fysik lokaliserad vid UMIT Research Lab som samlar beräkningsorienterade forskare inom datavetenskap, fysik och matematik. Projektet är knutet till EU-projektet XSCAVE. Detta erbjuder goda möjligheter till internationellt samarbete och utbyte med ledande forskargrupper och företag inom AI-robotik, simulering och terränggående arbetsmaskiner med ökande grad av autonomitet.
Anställningsvillkor Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar att vara aktiv inom forskning, läsa doktorandkurser, och eventuellt delta i undervisning av kurser på grundnivå. Finansieringstiden är begränsad till fyra år heltid. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.
Kompetenskrav För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i beräkningsvetenskap med inriktning mot fysik krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng inom beräkningsvetenskapliga ämnen (såsom matematik, matematisk statistik och datavetenskap) varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning.
Kunskaper i beräkningsfysik, maskininlärning och programmeringsfärdigheter i språk som C/C++ eller Python krävs. Mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska är ett krav. Kunskaper inom numeriska metoder, optimering, reglerteknik, eller robotik är meriterande. Du bör vara mycket motiverad, målinriktad, och ha en förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp.
Ansökan Ansökan ska innehålla följande: 1. Ett personligt brev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker anställningen/utbildningsplatsen. 2. En meritförteckning/CV. 3. Styrkta kopior av examensbevis. 4. En lista på universitetskurser med betyg. 5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer. 6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner.
Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Sista ansökningsdag är 2024-12-31.
Information För ytterligare information, kontakta Martin Servin, Email: martin.servin@umu.se, Tel: 090-786 6508
Välkommen med din ansökan!
Faktaruta
Tillträde
1 mars 2025 eller enligt överenskommelse
Löneform
Månadslön enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.