senast
2025-02-18
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.
Vi söker nu en biträdande universitetslektor i Biodiversitetsstudier med hjälp av eDNA vid institutionen för fysiologisk botanik. Vi letar efter en person som undersöker växters eller skogsträdens biodiversitet och som kan länka biodiversitetsdata till växtens fysiologiska processer. Vi letar efter en person som använder eDNA, amplicon sequencing, shotgun metagenomics och metatranscriptomics och kan använda våra resurser inom genomisk/bioinformatik och molekylärbiologi för att förstå tex det förändrade klimatets på skogens ekosystem på molekylär nivå.
Detta är en unik möjlighet för en person som vill starta en oberoende forskargrupp. Bli en av oss i en stimulerande gemenskap i växtbiologins absoluta framkant.
Anställningen är en del av ett större strategiskt projekt fokuserat på skogens biodiversitet och finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse https://www.slu.se/wiforce/ och är fullfinansierat i sex år. Du kommer vid anställning vara en del av institutionens tenure-track system som syftar till uppgradering till universitetslektor. Anslaget inkluderar även ett generöst startpaket.
Anställningen är tidsbegränsad till sex år, med möjlighet att ansöka om befordran till universitetslektor efter sexårsperioden. Arbetstiden utgörs 65- 75 % av egen forskning och 25 - 35 % i huvudsak av pedagogisk meritering.
I arbetsuppgifterna ingår att bedriva egen forskning inom biodiversitet med hjälp av eDNA studier. Forskningen skall inriktas på växtdominerade ekologiska system. Synergi med forskning som bedrivs vid Umeå Plant Science Centre är önskvärt.
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut.
Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter, 4 kap 4a § högskoleförordningen.
Den sökande skall ha en god förmåga att bedriva egen forskning inom biodiversitet med hjälp av eDNA (environmental DNA) studier, eller liknande tekniker.
Som bedömningsgrunder vid anställningen av en biträdande universitetslektor ska gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning.
Därutöver ska beaktas graden av pedagogisk skicklighet samt administrativ och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.
Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion. Kriterier vid bedömningen är:
Kriterier vid bedömning är:
Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.
En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
Kriterier vid bedömning av administrativ skicklighet är:
Vid urval av sökande till befattningen ska graden av vetenskaplig skicklighet vara avgörande. Därutöver ska beaktas graden av pedagogisk skicklighet samt administrativ och annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.
Vi erbjuder dig ett flertal personalförmåner som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter, läs mer om förmåner här.
Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:
Här hittar du en anvisningar och beskrivning av bedömningsgrunder
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2025-02-18.
En biträdande universitetslektor ska, efter ansökan, befordras till universitetslektor om han eller hon har behörighet för en anställning som universitetslektor och vid en prövning bedöms uppfylla kraven för en sådan anställning, enligt de bedömningsgrunder som ska tillämpas vid befordran till universitetslektor. En sådan befordran innebär en tillsvidareanställning som universitetslektor.
Ansökan om prövning för befordran ska vara inlämnad sex månader innan den tidsbegränsade anställningen upphör. Om en biträdande universitetslektor efter prövning inte befordras avslutas den tidsbegränsade anställningen.
Fastställda kriterier för befordran finns i anställningsprofilen fastställd av dekan den 29 oktober 2024.
Tillträde
Enligt överenskommelse
Löneform
Månadslön
Ansökningsdatum
2025-02-18
Diarienummer
AN 2.2.1-1366-24
Kontaktperson
Johannes Hanson, Head of Department
johannes.hanson@umu.se,090-7866744
Fackliga kontakter
SACO
+4690-7865365
SEKO
+4690-7865296
ST
+4690-7865431