Forskning i tillämpad fysik bedrivs i huvudsak inom tre områden - materialteknik, medicinsk teknik och tillämpad optik.
Tillämpad fysik syftar till att använda fysik för att lösa vetenskapliga eller tekniska problem, och därigenom överbrygga klyftan mellan fysik och teknik. Vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik utvecklas och används avancerade analytiska tekniker för att möjliggöra grundläggande och tillämpad forskning inom områden som energiteknik, maskinteknik och medicin. Experimentella aktiviteter stöds vanligtvis av numerisk modellering och simuleringar.
Materialteknik behandlar design av nya material för industriella applikationer. Avancerade analytiska metoder, såsom elektronmikroskopi, röntgendiffraktion och synkrotronstrålning, utnyttjas för att karakterisera och testa material. Några exempel på material som utforskas är (i) ultrastarkt stål för hållbar, lätt maskinkonstruktion, (ii) tåliga, eldfasta material som tål den hårda, hög-temperatur miljön i termokemiska reaktorer, och (iii) olika typer av biomassa, aska och slagg.
Forskningen inom biomedicinsk teknik handlar om att karakterisera och förstå fysiologiska system inom hälsa och sjukdom. I samverkan med lokala hälso- och sjukvårdssystem och industri är huvudsyftena att studera, diagnostisera och behandla medicinska tillstånd relaterade till t.ex. blodflöde och vaskulär hälsa. De huvudsakliga analytiska teknikerna är magnetisk resonanstomografi, ultraljud och mekaniska sensorer, och en del av forskningen är inriktad på att förbättra relaterad signalbehandling och bildanalys.
Forskningsgruppen för tillämpad optik utvecklar avancerade optiska tekniker baserade på laserspektroskopi för noggrann kvantitativ detektion och avbildning av atomer och molekyler med hög tidsupplösning. Typiska tillämpningar inkluderar (i) mätning av gasformiga kaliumföreningar, vatten, temperatur och sot i flammor och biomassareaktorer i pilotskala, (ii) realtidsmätning av kolmonoxid i utandningsluft efter exponering för vedrök, och (iii) ultrasnabb mid-infraröd fototermisk mikroskopi för kemisk avbildning av bland annat biologiska processer.
Ytterligare ett forskningsområde är elektromagnetiska beräkningar, som handlar om design och karakterisering av elektromagnetiska enheter som arbetar i frekvensområdet från radio- till optiska frekvenser. Kunskapen är av betydelse för t.ex. medicinska tillämpningar av elektromagnetisk teori.