Grundläggande och tillämpad forskning i energiteknik bedrivs inom två områden vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik - energieffektivitet i byggnader och energiomvandling i termokemiska processer.
Energiteknik avser resurser, omvandling, distribution, lagring och användning av energi. Forskningsfrågor i ämnet fokuserar exempelvis på resurs- och energieffektivitet, driftstillgänglighet, miljöpåverkan och hållbarhet. Dessa är starkt kopplade till flera av de globala målen för hållbar utveckling, men framför allt utvecklingen av förnybara, effektiva och hållbara energisystem. På alla dessa områden finns det stora möjligheter att förbättra befintlig teknik och hitta nya och innovativa lösningar. Den forskning inom energiteknik som bedrivs vid Institutionen för Tillämpad Fysik och Elektronik syftar till att utveckla ny kunskap inom områdena energieffektivitet i byggnader och energiomvandling i termokemiska processer.
Forskningen inom energieffektivisering syftar till att förbättra hållbarheten i den byggda miljön och aktiviteterna sträcker sig från byggnadens inneboende energi till operativ energianvändning. Den pågående forskningen undersöker energiflöden i byggnationens leverantörskedja, energiförsörjningskedjan, energianvändning i byggnader, boendes beteende, termisk inomhuskomfort, informationsmodellering för byggnader och AI för en digitaliserad och hållbar byggd miljö. Forskningen inkluderar avancerad övervakning och analytiska tekniker som ofta involverar nära samarbete med olika intressenter.
Forskningen inom energiomvandling i termokemiska processer är inriktad på fysikaliska och kemiska fenomen i energiomvandlingsprocesser vid höga temperaturer. Forskningen berör olika områden som resurs- och processeffektivitet, bränsleval, driftstillgänglighet, utsläppsminskning samt reaktordesign och materialfrågor. De system som studeras sträcker sig från hushållsapplikationer till kraft- och värmeverk i industriell skala. Detta kräver användning och utveckling av nya modelleringsverktyg samt experimentella resurser såsom avancerade diagnostiska och analytiska tekniker. Forskningen använder infrastruktur som finns tillgänglig vid universitetet eller via samarbeten, samt avancerad nationell och internationell forskningsinfrastruktur.