Forskarutbildningen i socialt arbete ger dig möjlighet att bidra till nya och fördjupande kunskaper inom ämnet. Efter genomförd utbildning har du en bred samhällsvetenskaplig kompetens och gedigna metodologiska kunskaper för att självständigt och kritiskt kunna genomföra forskningsprojekt. Som disputerad kan du arbeta som forskare och lärare vid universitet och högskolor eller som forskare, utredare eller chef inom myndigheter och andra offentliga organ.
Utbildningens upplägg
Avhandlingsarbetet bedrivs under ledning av två handledare i en forskningsmiljö av etablerade forskare och andra doktorander. Avhandlingsarbetet innehåller stort utrymme för kreativitet och fördjupning inom ett specialområde. En viktig del är också att medverka i bredare forskningsnätverk i Sverige och utomlands, bland annat genom att delta i internationella konferenser, kurser eller gästforskarvistelser.
Examen
Institutionen för socialt arbete ger forskarutbildning för filosofie licentiatexamen, 120 hp och filosofie doktorsexamen, 240 hp. Läs mer om forskarutbildningens syfte, behörighet och antagning i studieplanen för forskarutbildningen.
Doktoranden väljer till viss del själv kurser i samråd med handledaren medan vissa kurser är obligatoriska. Kursutbudet består av särskilt inrättade kurser vid institutionen, Umeå universitet eller andra lärosäten. Det finns också möjlighet att skräddarsy individuella läskurser utifrån de behov som uppstår i avhandlingsarbetet. Den Nationella forskarskolan för socialt arbete (RSSW) erbjuder forskarutbildningskurser till forskarstuderande i socialt arbete vid svenska lärosäten. Du kan läsa mer om dem på deras hemsida.
Yrkesverksam och doktorand på deltid
Som yrkesverksam inom kommun eller region kan du om din arbetsgivare är intresserad av att samfinansiera din utbildning, genomföra forskarutbildningen på deltid och samtidigt arbeta vidare på ditt nuvarande jobb. Institutionen för socialt arbete samarbetar med olika enheter i landet och har en tradition av att samfinansiera doktorandutbildningen med kommuner och regioner. Exempel på nu pågående samverkansdoktorandskap är med Åre kommun om forskning som rör skolkuratorer och Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall i ett projekt om rättspsykiatriska patienter efter den rättspsykiatriska vårdens upphörande.
Är du arbetsgivare eller presumtiv doktorand som vill veta mer om våra samverkansformer? Kontakta då ansvarig för forskarutbildningen Fredrik Snellman