Institutionen för odontologi är en institution inom medicinska fakulteten. Institutionen har ca 60 anställda och vi utbildar årligen ca 500 studenter.
Utbildning
Utbildningarna arbetar efter följande riktlinjer och nyckelbegrepp; helhetssyn, samordning, integrering och samverkan, hela tiden med studenten i centrum. Det unika samarbetet med folktandvården gör att programmen kan erbjuda god klinisk utbildning med ett brett urval av patienter i alla åldrar.
Historik
Tandläkarutbildningen och odontologisk forskning etablerades i Umeå 1956. Detta var början till Umeå universitet, vilket inrättades 1963. Dåvarande Tandläkarhögskolan kom 1964 att ingå i universitetet som odontologisk fakultet.
Tandläkarprogrammet
År 1956 etablerades ett tandläkarinstitut och 1959 en medicinsk högskola i Umeå.Tandläkarutbildningen utgör således startpunkten för det som idag är Umeå universitet. Under de första åren utbildades tandläkarna de första terminerna i Stockholm och fortsatte sedan i Umeå.
Tandläkarhögskolan blev 1964 odontologisk fakultet inom Umeå universitet. Vid en omorganisation inom universitetet upphörde den odontologiska fakulteten år 1999 och bildade tillsammans med den medicinska fakulteten och hälsohögskolan en medicinsk-odontologisk fakultet som idag benämns medicinska fakulteten.
Tandhygienistprogrammet
Tandhygienistutbildningen bedrivs av Umeå universitet sedan 2002 efter att tidigare ha tillhört Hälsohögskolan som omorganiserades till universitetet 1999. För att kunna ansöka om kandidatexamen i Oral hälsa infördes hösten 2004 ett ettårigt påbyggnadsprogram. Idag är tandhygienistutbildningen ett treårigt program vid institutionen för odontologi inom den Medicinska fakulteten.
Tandteknikerprogrammet
Tandteknikerutbildningen i Umeå startade den 1 juli 1963 och 1993 omformades den till en treårig högskoleutbildning där man efter avklarade studier kunde ta ut både en yrkesexamen i tandteknik samt en kandidatexamen med inriktning mot tandteknik.
Utvecklingen mot en mer högteknologisk och digitaliserad tandteknik har varit extremt snabb och i Umeå anpassade man sig snabbt. Tandteknikerutbildningen flyttade 2017 in i lokalerna hos ett kommersiellt högdigitaliserat tandtekniskt laboratorium och är idag en av de modernaste tandteknikerutbildningarna i Europa.
Förutom de fräscha lokalerna och den digitala utrustningen befinner sig utbildningen nu på en riktig arbetsplats så att man tidigt får en inblick i hur det är att jobba på ett tandtekniskt laboratorium och studenterna gillar det.