"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskarutbildning i kulturgeografi  

En forskarutbildning i kulturgeografi lägger grunden för en framtida forskarkarriär inom högskolesektorn och ger även goda möjligheter att arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter utanför akademin. 

Om du har slutfört studier inom kulturgeografi på grundnivå och avancerad nivå kan du gå vidare till forskarutbildning.

Utbildningen på forskarnivå omfattar oftast fyra års heltidsstudier och leder till en doktorsexamen. I vissa fall finns det också möjlighet att läsa en kortare tvåårig forskarutbildning med en licentiatexamen som slutmål.

Att vara doktorand i kulturgeografi

Som doktorand, det vill säga student på forskarnivå, är du anställd vid institutionen med lön och full finansiering av din forskarutbildning. Du har tillgång till en arbetsplats i institutionens lokaler och ingår i arbetsplatsgemenskapen med arbetsplatsträffar, institutionsresor med mera.

Forskningsmässig inriktning

Som doktorand ansluter ditt avhandlingsämne vanligtvis till något av de forskningsteman som de etablerade forskarna vid institutionen verkar inom.

Merparten av forskningsverksamheten vid institutionen finansieras med extern projektfinansiering från något av de statliga forskningsråden eller en privat forskningsfinansiär. När en doktorandtjänst finansieras med externa medel så skriver doktoranden sin avhandling inom ramen för det övergripande forskningsprojektet

En stor andel av doktorandtjänsterna i kulturgeografi genomförs också inom ramen för någon av Umeå universitets tvärvetenskapliga forskarskolor. Dessa forskarskolor erbjuder en sammanhållen utbildning på forskarnivå med doktorander inom olika forskningsämnen.

Handledning

Som doktorand har du två eller fler handledare som har ansvar för att forskarutbildningen löper på som den ska. Handledarna stöttar kring planering, kurser och aktiviteter och naturligtvis avhandlingsarbetet. En av handledarna är huvudhandledare med det största ansvaret.

Forskarutbildningens innehåll och mål

Målet med forskarutbildningen är att doktoranden ska utvecklas till att bli en självständig forskare med kapacitet att göra väsentliga bidrag till kunskapsutvecklingen och spela en aktiv roll i vetenskapssamhället, såväl nationellt som internationellt.

Utbildningen går ut på att fördjupa doktorandens kunskaper inom kulturgeografi och vetenskaplig metodik och förmåga till vetenskaplig analys och syntes.

Utbildningens beståndsdelar

Den fyraåriga forskarutbildningen omfattar total 240 högskolepoäng på forskarnivå. I detta ingår

  • en kursdel på 75 högskolepoäng
  • en doktorsavhandling på 165 högskolepoäng.

En individuell studieplan upprättas i samband med antagning och följs upp minst en gång per år.

Avhandlingsarbetet

Doktorsavhandlingen kan utformas antingen som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk (monografiavhandling) eller som en sammanläggning av vetenskapliga uppsatser med en introduktion till uppsatserna (sammanläggningsavhandling).

Inom sex månader från antagning ska doktoranden presentera en plan för avhandlingsarbetet med syfte, teori och metod.

Två år in i utbildningen hålls ett mittseminarium för att stämma av arbetet med avhandlingen.  

Slutpunkten för avhandlingsarbetet och hela forskarutbildningen är disputationen där en etablerad forskare från ett annat lärosäte opponerar på den färdiga avhandlingen och en betygsnämnd beslutar om godkänt eller underkänt betyg.

Undervisningsinslag

Det finns också möjlighet för doktorander att ägna sig åt undervisning inom ramen för institutionens program och kurser på grundnivå och avancerad nivå. Det sker i så fall främst under år 2–4 av forskarutbildningen.

Utlysning och antagning

Vid Institutionen för geografi anställs en till tre doktorander i forskningsämnet kulturgeografi under ett år. Alla lediga doktorandtjänster annonseras ut publikt på Umeå universitets webbplats, i platsbanken hos Arbetsförmedlingen, med flera kanaler.

Behörighet

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå behöver du både grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet

För grundläggande behörighet krävs

  • examen på avancerad nivå och
  • fullgjorda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng
  • varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå.

Du kan också ha förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på något annat sätt, antingen i Sverige eller i ett annat land.

Särskild behörighet

För särskild behörighet krävs

  • minst 90 högskolepoäng i ämnet kulturgeografi eller
  • annan utbildning av motsvarande omfattning och fördjupning.

Du kan också ha förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på något annat sätt, antingen i Sverige eller i ett annat land.

Senast uppdaterad: 2022-11-18