Vi bedriver konkurrenskraftig forskning och utbildar framtidens läkare.
Vi samverkar med de norra regionerna och andra samarbetspartners för ökad kunskap.
Vi arbetar engagerat för att utveckla vårt ämne tillsammans!
Vår forskning fokuserar på befolkningens hälsa och enskilda sjukdomars diagnostik, behandling, uppföljning och konsekvenser och använder såväl kvantitativa som kvalitativa metoder och med inslag av genus/intersektionellt perspektiv. Vi utvecklar och utvärderar digital teknik såsom artificiell intelligens och digitala applikationer.
Aktuella forskningsprojekt
Infrastrukturer och nätverk
SAFU - Samling för Allmänmedicinsk Forskning och Utbildning är en nationell samverkansgrupp med representanter från alla enheter på landets universitet där ämnet allmänmedicin ingår, Svensk förening för Allmänmedicin (SFAM) och Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF). Läs mer på SAFU:s hemsida.
Vi är representerade i SFAM:s forskningsråd – en undergrupp till Svensk förening för allmänmedicin som verkar för att lyfta fram vetenskapen i allmänmedicin och verka för ökad allmänmedicinsk forskning. Läs mer på SFAM:s hemsida.
Utbildning inom allmänmedicin
Allmänmedicin ingår i flera kurser på läkarprogrammet och undervisning bedrivs på termin 5, 6, 8 och 11. Fokus ligger på patientcentrerat arbetssätt och kliniskt beslutsfattande genom teoretisk undervisning och verksamhetsintegrerat lärande (VIL). Vi har Kliniska undervisningsmottagningar och ansvarar för pilotprojektet Glesbygdsmedicinska spåret.
Undervisning inom Läkarprogrammet
Ämnet allmänmedicin (9,1 hp) ges på läkarprogrammet. Allmänmedicin i läkarprogrammets kurser. 1,5 hp motsvarar en veckas studier.
Kliniska undervisningsmottagningar och Glesbygdsmedicinska spåret
Allmänmedicin ansvarar för utveckling av kliniska undervisnings-mottagningar med målet att förbättra klinisk handledning och verksamhetsintegrerat lärande. Undervisningsmottagningar finns idag vid Backens hälsocentral, Anderstorps hälsocentral samt Storumans sjukstuga.
Glesbygdsmedicinska spåret är ett pilotprojekt som syftar till att flytta delar av klinisk färdighetsträning från sjukhus till sjukstuga inom ämnena klinisk propedeutik, medicin, kirurgi, psykiatri, gynekologi och pediatrik.
NYHETER - Undervisningsmottagning anpassad för studenter - LÄS HÄR - Läkarprogrammet testar nytt spår i glesbygd - LÄS HÄR
Nationella forskarskolan i allmänmedicin
Nationella forskarskolan i allmänmedicin ger doktorander i allmänmedicin möjligheter och erfarenheter utöver det man får via ordinarie doktorandutbildning. Forskarskolan vill stimulera till kreativa och hållbara miljöer för forskning i primärvård och uppmuntra multidisciplinär forskning. Alla svenska universitet står bakom forskarskolan.
Inom ämnesområdet allmänmedicin bedrivs forskarutbildning i folkhälsovetenskap och i ämnet allmänmedicin för doktorander antagna till forskarutbildningen vid Umeå universitet. Ett krav för att kunna söka kursen är att du är doktorand vid medicinska fakulteten på Umeå universitet.
För frågor om forskarutbildning i folkhälsovetenskap och allmänmedicin: kontakta vår forskarutbildningsgrupp på fou.folkhalsa@umu.se
Grundläggande forskningsmetodik för kliniska doktorander