Visste du att du kan utbilda dig till musiklärare vid Umeå Universitet?
Oavsett om du bor i Umeå eller någon annan stans kan vi erbjuda dig en musiklärarutbildning!
Ämneslärarprogrammet 330hp - Musik
Innehåll
Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt och har genom historien varit en uttrycksform som speglat, skildrat och ibland direkt påverkat samtiden. Ämnet musik har sin grund i konstnärligt uttryck, musikaliskt hantverk och musikvetenskap. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var och en av oss. Den är också en viktig del i människors sociala gemenskap och kan påverka individens identitetsutveckling. I vår tid förenas musik från skilda kulturer och epoker med andra konstformer i nya uttryck. Kunskaper om och i musik ökar möjligheterna att delta i samhällets kulturliv. Idag varvas musicerande, skapande och improvisation med utgångspunkt från de traditionella orkester- och bandinstrumenten med digitalt och datorbaserat musikutövande. Som musiklärare ges du möjlighet att påverka barn och ungas personliga uttryckssätt och framtida konstnärliga utövande såväl individuellt som tillsammans med andra. Innehållet i kurserna speglar vad som krävs för att du ska kunna känna dig trygg i att bedriva musikundervisning i grundskola och gymnasium. Musik kan läsas både som ingångsämne och som andraämne inom Ämneslärarprogrammet. Dvs. du kan även läsa till musik som andra ämne i form av Musik fördjupning 90hp. Ämnet Musik kan vid Umeå universitet kombineras med Biologi, Engelska, Franska, Geografi, Historia, Kemi, Matematik, Musik (Musik fördjupning 1-3), Naturkunskap, Religionskunskap, Spanska, Svenska som andraspråk och Tyska.
Förkunskapskrav
För att bli antagen krävs, förutom grundläggande behörighet, ett behörighetsprov. Behörighetsprovet består av både praktiska och teoretiska moment såsom att uppvisa kunskaper i att spela instrument och i musikteori. Provet görs nätbaserat så du kan genomföra det hemifrån oavsett var du bor i landet.
Termin 6-8 Ämnesstudier i andraämnet => Exempelvis Musik fördjupning 1-3, 90 hp
Termin 9 Läraryrkets dimensioner - ingångsämne (VFU), 22,5 hp Examensarbete för ämneslärarexamen, 30 hp
Termin 10 Examensarbete för ämneslärarexamen (forts.), 30 hp 6SH014 Profession och vetenskap (UVK), 7,5 hp Utbildningsvetenskaplig kärna I utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) behandlas frågor kring kunskap, undervisning och lärande, etik och värdegrund. Här behandlas även det pedagogiska ledarskapet, konflikthantering, sociala relationer och demokrati. Du utbildas i att bedöma elevers lärande och utveckling och hur prestationer kan betygsättas.
Verksamhetsförlagd utbildning - praktik
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är den del av utbildningen du genomför vid en skola. Under VFU:n får du med stöd av en handledare planera, genomföra och utvärdera pedagogisk verksamhet i skolan. Redan första terminen genomför du din första VFU där du observerar och följer den pedagogiska verksamheten vid skolan. Lärarstudenter genomför VFU vid skolor i Västerbottens län, Örnsköldsviks kommun, Kramfors kommun eller Sollefteå kommun.
Musik på distans och som fristående alternativ?
Kurserna Musik 1-3 erbjuds även också som distans- och fristående alternativa där du kan kombinera med exempelvis KPU (Kompletterande Pedagogisk Utbildning) för att forma din examen.