Projektet "Hälsa på Campus" syftar till att inspirera och motivera till fysisk aktivitet/ökad kunskap om fysisk aktivitet och hälsa. Sedan januari 2020 är Hälsa på campus ett ordinarie inslag på Umeå universitet.
Hälsa på campus
Filmens längd: 24 sekunder
De första Studentsportardagarna vid Umeå universitet arrangerades med start år 1966. Idrottshögskolan fick i maj 2017 mandatet av Universitetsledningen att arbeta vidare med att skapa ett nytt koncept för Studentsportardagen med aktiviteter för såväl studenter som personal vid Umeå universitet. Hösten 2017 lanserades projektet Hälsa på campus. Den 16 januari 2024 beslutade rektor att framgent förlägga Hälsa på campus till onsdagar vecka 38 samt onsdagar vecka 8.
"Rekommendationen är att dagen ska vara undervisnings- och examinationsfri så att studenterna ska kunna delta i de aktiviteter som arrangeras. Prefekt/motsvarande avgör detta. Sådant beslut får enbart fattas under förutsättning att undervisningen och verksamheten i övrigt därigenom inte påverkas negativt. Vidare får prefekt/motsvarande besluta att de medarbetare som önskar delta på aktiviteterna inom Hälsa på campus ska ges möjlighet till detta. Sådant beslut får enbart fattas under förutsättning att verksamheten därigenom inte påverkas negativt".
I Umeå universitetets delmål 2018-2020 framgår bland annat "Universitetet är en arbetsplats där medarbetarnas och studenternas hälsa står i fokus". Idrottshögskolan anser att utvecklingen av Studentsportardagen kan och bör ses som ett led i detta delmål.
Projektet Hälsa på campus är en del i en satsning på hälsa/friskvård vid Umeå universitet samt som en satsning för att studenter som framtidens ledare ska ha kunskaper och förståelse för att själva prioritera hälsa men också för att kunna inspirera andra till ett hälsosamt liv. Genom att inspirera, öka medvetenheten och kunskapen kring fysisk aktivitet och hälsa är förhoppningen att Umeå universitet ska få hälsosammare och mer välmående studenter och personal.
Konceptnamnet Hälsa på campus kan ses ur två perspektiv, dels med fokus på fysisk aktivitet och hälsa för att göra studenter och anställda mer medvetna om vinsterna med att vara fysisk aktiv men också med förhoppningen av att bidra med en känsla av samhörighet och en känsla av sammanhang (hälsa på varandra). Hälsa på campus kan bli en möjlighet för nyinflyttade och utbytesstudenter att etablera ett socialt nätverk i Umeå. Förhoppningsvis kan Hälsa på campus i framtiden även utgöra bryggan mellan aktivitetssökande personer och det rika föreningslivet i Umeå.
Samverkansprojekt
Idrottshögskolans utbildningsråd är initiativtagare till projektet Hälsa på campus som bygger mycket på samverkan. Bland medarrangörerna finns Umeå Studentkår, Umeå Medicinska Studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår, Tränarprogrammet med inriktning idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottspsykologi, Idrottsvetenskapliga programmet med inriktning mot strategiskt ledarskap och utveckling, Fysioterapeutprogrammet, Hello nature och Try it out mässan, En svensk Klassiker/Studentnätverket, projekten NordInC och KRAFT (Västerbottens läns landsting), IKSU, Umeå Sport & Motion, Studentcentrum/Studenthälsan, Personalenheten, Företagshälsan Feelgood Tvistevägen, Kommunikationsenheten samt Idrottslabbet.