"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Linus Holmgren - Årets Elitidrottsstudent år 2020

Linus Holmgren har kombinerat en elitidrottssatsning i innebandy med studier vid Juristprogrammet på ett framgångsrikt sätt och utses till Årets Elitidrottsstudent år 2020!

Utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent tilldelas en student som på ett framgångsrikt sätt kombinerar akademiska studier vid Umeå universitet med en elitidrottssatsning.

Årets Elitidrottsstudent 2020 vid Umeå universitet tilldelas Linus Holmgren, innebandyspelare i IBK Dalen samt i det Svenska herrlandslaget i innebandy som i januari 2021 tog sin examen från Juristprogrammet med följande motivering:

”Du är en stor lagspelare som etablerat dig i A-landslaget och visar mognad som få på en innebandyplan. Din kyla och mognad har du även tagit med dig till juristprogrammet där du studerat. Du har klarat dina studier på helfart med bara mindre studieanpassningar genom bra planering och tydlig fokusering. Du har tricksat dig fram genom två högpresterande miljöer och förstår hur viktigt det är med en karriär på sidan av idrotten. Du är en bra förebild för andra elitaktiva som vill kombinera en elitidrottssatsning med akademiska studier”.

Stort grattis till Utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent 2020! Hur känns det att tilldelas detta pris?

-Det känns väldigt roligt och ärofyllt, jag är högst tacksam! Sedan är det ju så att när man spelar en lagidrott som jag gör hade ingenting varit möjligt om det inte vore för mitt lag. Jag skulle därför vilja rikta ett stort tack till mina medspelare och tränare i IBK Dalen.

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

-Mitt namn är Linus Holmgren. Jag är 23 år gammal och är uppvuxen i Holmsund utanför Umeå. Jag bor numera på Mariehem med min sambo och profilstarka hund Frasse. Till vardags spelar jag innebandy i IBK Dalen.

Varför valde du Umeå universitet?

-Det passade perfekt med ett bra universitet i min hemstad, där jag även spelade innebandy. Jag visste även att Idrottshögskolan fanns, vilket skulle vara hjälpsamt då jag ville kombinera mina studier med idrotten.

Du har nyligen tagit examen från Juristprogrammet, vill du berätta lite om ditt program?

-När jag sökte in till juristutbildningen visste jag inte riktigt vad jag gav mig in i. Jag hade inte på förhand planerat att bli jurist, men när jag läste på om programmet kändes det som något som hade passat mig bra. Väl på programmet tyckte jag att det var väldigt roligt och intressant. Det var lite av en lyckosam chansning. Jag har trivts väldigt bra med allt från upplägget på programmet till mina kurskamrater och jag har aldrig ångrat mitt val av program.

I framtiden hade jag gärna velat arbeta med idrottsjuridik, till exempel på en advokatbyrå där man nischar sig mot att hjälpa olika idrottsliga aktörer med juridiska frågor. Den delen av branschen är dock inte speciellt stor i Sverige i nuläget, men förhoppningsvis kommer den att växa med åren.

Du har varit elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerat en elitidrottssatsning med studier. Berätta lite om din idrottskarriär!

-Jag började spela innebandy när jag var 6 år i Holmsund. Sen dess har jag tillhört Umeå City och Team Thorengruppen, men spelar nu med IBK Dalen i Svenska Superligan. Jag har även fått äran att spela ett U19-VM med Sverige, där det blev ett silver, och med det svenska herrlandslaget. I framtiden hoppas jag på att få vinna SM-guld samt att få vara med och spela i ett världsmästerskap.

Hur kunde en vanlig studiedag se ut för dig?

-Dagarna har varierat väldigt mycket beroende på intensiteten på studierna och vilket skede på säsongen jag var i. Exempelvis under ett slutspel blir det rätt mycket resande och då har mycket plugg fått ske på en buss. Annars började en vanlig dag vid cirka kl. 8.00-9.00 på morgonen med plugg och slutade vid 16.00 ungefär. Därefter har det oftast varit träning med laget kl. 17.15-19.15/20.30.  

Hur fungerade satsningen Dubbla karriärer för dig?

-Personligen har det fungerat väldigt bra att kombinera studier och idrott. Upplägget på juristprogrammet har varit rätt tacksamt ur kombinationssynpunkt då mycket handlar om att plugga på egen hand. Det har därför gått att plugga på bussen och hotellet när vi har varit på bortamatcher, även om plugg på buss inte rekommenderas alla gånger om man ser på det ur ett ergonomiskt perspektiv. Men annars har det främst handlat om att planera plugget på ett sätt som passar innebandyn och samtidigt på ett sätt som inte skadar studierna. De gånger det har krockat har jag kunnat ta hjälp av elitidrottsavtalet, till exempel missade jag min första tentamen på grund av en bortamatch men det var inga problem att lösa. 

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

-På ett sätt har det nästan passat bättre att plugga på universitetet än på gymnasiet, då det har varit mycket eget ansvar och mindre schemalagda lektioner. Rent studiemässigt har det dock varit en större belastning på universitetet, vilket har krävt lite mer planering.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

-Det kan jag verkligen göra. Att kombinera idrott med studier kan i många hänseenden vara enklare än att kombinera med ett jobb. Det är därför ett bra tillfälle att plugga under tiden man samtidigt utövar en elitidrott, då det är perfekt sätt att satsa på dubbla karriärer.

Hur trivdes du i Umeå och hur tycker du livet som student var här?

-Jag har trivts grymt bra. Jag tycker om Umeå som stad, även om den inte är speciellt stor. Det blir även som en liten studentbubbla runt Campus, vilket är väldigt roligt.

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

-Den tid som blir över spenderas oftast på att umgås med sambo, familj och vänner.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

-Helt ärligt har jag inte riktigt stakat ut mitt liv i detalj. Det kommer troligtvis bli att ta det lite som det kommer. Med förhoppning om att kroppen håller, kommer jag troligtvis att spela innebandy, och med lite tur kan ha hittat ett bra arbete inom juridiken som går att kombinera. Men som sagt har jag inte målat upp någon bild än. Mycket kan hända, det går fort i innebandy.

Faktaruta

Namn: Linus Holmgren
Ålder: 23 år
Utbildning vid Umeå universitet: Juristprogrammet 270 hp
Idrott: Innebandy
Oanad talang: Jag är helt okej på att prata baklänges
Bästa matlådan: Indisk haloumigryta
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Dödmansudden på Nydala

 

Senast uppdaterad: 2023-08-17