"Jag har ett bra stöd från universitetet i min elitidrottssatsning. Dessutom är miljö i och kring Umeå fantastisk att träna i, oavsett vilken idrott man håller på med".
Jonatan Ståhl kombinerar studier vid Umeå universitet med en elitidrottssatsning i skidorientering.
BildMattias Pettersson
Berätta lite om dig själv!
– Jag heter Jonatan Ståhl, är 22 år och uppvuxen i Stockholm. Jag har sedan jag var liten alltid varit aktiv i många olika idrotter, men började satsa mer seriöst på endast skidorientering när jag började på Mora skidgymnasium 2017. I nuläget kombinerar jag min elitsatsning som skidorienterare i det svenska landslaget med att studera vid Umeå Universitet.
Varför valde du Umeå universitet?
– Jag valde Umeå Universitet till stor del för Idrottshögskolan kopplad till universitetet, vilket gör det möjligt för mig att kombinera studierna med elitidrott. Utöver det har universitetet den utbildningen jag vill läsa och många av mina kompisar valde att flytta hit samtidigt som mig.
Vilken utbildning läser du?
– Jag läser industriell ekonomi och är inne på mitt tredje år. Det är en civilingenjörsutbildning med en del ekonomi, vilket gör att man lär sig förstå både ingenjörer och ekonomers språk så att man i arbetslivet lätt kan samarbeta med såväl tekniska som ekonomiska aspekter.
Vad vill du jobba med efter utbildningen?
– Helst i ett lite större företag med mål att utveckla teknik för framtida gröna lösningar.
Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?
– Jag trivs jättebra i Umeå, speciellt med de träningsgrupperna som är kopplade till Idrottshögskolan. Tror dock att min upplevelse av Umeå skiljer sig lite mot den genomsnittlige studenten då jag inte är särskilt aktiv i studentlivet kring universitetet.
Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning. Berätta lite om din idrottskarriär!
– Jag håller på med skidorientering, vilket jag började med som 12-13åring. Jag började satsa mer seröst när jag började gymnasiet. Under tiden på gymnasiet vann jag 3 junior-VM guld och har sedan dess blivit europamästare, U23-världsmästare och student-världsmästare. Har även ett silver från VM i Österrike i januari 2024. Mitt mål är att se hur bra jag kan bli på min idrott om jag verkligen försöker så gott jag kan. Jag skulle vilja vinna ett VM-guld och totala världscupen.
Hur fungerar satsningen dubbla karriärer fungerar för dig?
– Det fungerar väldigt bra. Jag läser på (i snitt) 75% studietakt vilket gör att jag hinner med att träna och tävla så mycket som jag vill samtidigt som jag har tid att plugga tillräckligt för att klara mina tentor och inlämningar.
Hur kan en vanlig studiedag se ut?
– Oftast tränar jag två gånger per dag och går på en föreläsning per dag. Det kan vara en kortare träning på morgonen innan föreläsning kl. 10-12, sedan lunch och lite vila innan ett eftermiddagspass. Inför tentor behöver jag dock lägga lite mer tid på plugget!
Du är antagen till Orienteringens kompetenscentrum (OKC) i Umeå. Berätta lite kort om vad det innebär och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum.
– Vi aktiva får mycket hjälp av OKC. Det finns ett stort tränarteam som hjälper oss med att lägga upp vår träning och utvärdera när den är genomförd. Vi får en högkvalitativ orientering/skidorienteringsträning (beroende på säsong) per vecka och vi får tillgång till ett stort rullband där vi kan åka rullskidor. Man kan även få expertstöd av sjukgymnaster, idrottspsykolog eller kostrådgivare genom Idrottshögskolans prestationsstöd.
Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?
– Jag hade redan flyttat hemifrån och kombinerat plugg med idrott när jag gick på gymnasiet i Mora, men det var ändå en stor omställning. Att börja plugga på universitetet ger en mycket mer frihet, men samtidigt får man väldigt mycket mer ansvar att klara av studierna mer på egen hand.
Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?
– Verkligen, vi får mycket stöd från universitetet i att kunna flytta eller skriva tentor på annan ort när vi är iväg på träningsläger/tävlingar, samt ett enormt stöd av tränare, idrottspsykologer, kostrådgivare och sjukgymnaster från idrottshögskolan. Dessutom är miljön i och kring Umeå fantastisk att träna i nästan oavsett vilken idrott man håller på med!
Vad gör du på din fritid när du inte idrottar eller studerar?
– Bakar kanelbullar!
Vad gör du om fem år (drömscenario)?
– Samma sak som nu, kombinerar min elitsatsning med avslutningen mina studieår.
Fakta Jonatan Ståhl
Ålder: 22 år
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi
Idrott: Skidorientering
Oanad talang: Bra på memory
Bästa matlådan: Kycklinggryta med ris
Mitt bästa smultronställe i Umeå: Skidspåren på Gammlia