"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gellért Szabó

"Elitidrottsavtalet tas mycket seriöst av universitetet, det mesta går att lösa med god framförhållning".

Berätta lite om dig själv!

–Jag heter Gellért Szabó, är 21 år gammal och från Västerås. Jag simmar och pluggar till läkare.

Varför valde du Umeå Universitet?

–Jag gick på SACO-mässan i Stockholm 2019 och pratade med en tandläkarstudent som gjorde dubbla karriärer. Hon övertygade mig om att det var i Umeå jag bäst kunde kombinera simningen med mina studier.

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerar en elitidrottssatsning med studier. Berätta lite om din idrottskarriär!

–Jag har simmat sedan jag var sex år, men började tävla först år 2012. Sedan dess har det varit en viktig del av mitt liv. De främsta framgångarna har nog varit vinsterna på Nordiska Ungdomssimspelen 2019 och silverplaceringen med svenska laget på Barents Games nu i april. Hur långt jag kommer att ta det vet jag inte, men jag anser att jag har mer att ge inom simningen ännu och jag kommer att fortsätta så länge jag känner att jag har tid och energi för det. Nu i sommar är det SM i Umeå som gäller.

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

–Dagen börjar klockan 5 på morgonen för att hinna få till ett träningspass innan jag ska vara på kliniken lite efter klockan 8. Därefter så är det praktik eller teori (beroende på vilken vecka det gäller) till 15-16 på eftermiddagen. Eftermiddagens sim pass ligger 16-18 på vardagar, varefter jag äter middag och lägger mig, strax efter 20. Det kräver en del planering att få ihop, men både föreningen och universitetet är hjälpsamma med att jag ska få ihop dagspusslet.

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

–Jag har upplevt att satsningen hittills går bra. Elitidrottsavtalet tas mycket seriöst av universitetet och det mesta går att lösa så länge man har tillräckligt med framförhållning. Avtalet har bland annat gjort det möjligt för mig att åka på träningsläger och mästerskap under terminen, samt se till att jag hinner till de flesta av mina träningar. Man måste självklart fortfarande göra samma uppgifter som alla andra, så det kräver en del extraarbete och disciplin från en själv att få ihop schemat, men det faktum att det ens är möjligt är en enorm tillgång och är en grundstapel för att idrottandet överhuvudtaget ska gå ihop.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

–Den främsta skillnaden för min del med att börja på universitetet var att för första gången bo själv. Det satte helt andra krav på vad man behövde hinna med under en vecka och tog en tid att anpassa sig till. Därnäst var det studiemängderna. Självklart skiljer sig universitetskurser i arbetsbörda, men läkarprogrammet hade i varje fall en mycket högre takt än gymnasiet. På ett sätt var det dock lättare, eftersom föreläsningarna var mer

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

–Jag skulle rekommendera kombinationen om man vill fortsätta satsa under studietiden. Man måste vara beredd att offra en stor del av sin fritid för det, men så är det i regel med idrottssatsningar, och Umeå har många högt framgångsrika idrottsföreningar i en sjukt bred idrottsarsenal.

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

–Umeå är även en underbar studentstad. Många anser det skrämmande att det ligger så långt norrut, men efter att ha bott här i över 2 år kan jag säga att gemenskapen (och norrskenet) väger upp för det med råge. Förutom detta kommer dessutom 99% av studenterna också att vara långt hemifrån och taggade på att lära känna nya ansikten, så det är lätt att skaffa vänner i staden.

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

–Den tid jag inte spenderar på sjukhuset eller i bassängen umgås jag oftast med vänner, eller med gitarren. En grillning vid Nydalasjön är alltid uppskattad.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

–Om 5 år hoppas jag att min allmäntjänstgöring lider mot sitt slut, så att jag därefter kan arbeta som ST-läkare. Jag hoppas att simningen är en del av mitt liv även då.

Fakta Gellért Szabó

Ålder: 21 år
Utbildning: Läkarprogrammet 360 hp
Idrott: Simning
Oanad talang: Jag är en jävel på beer pong
Bästa matlådan: Spaghetti och köttfärssås, krönt med lite mozzarella.
Mitt bästa smultronställe i Umeå: Orangeriet; trevlig atmosfär och mycket spel (biljard, boule, shuffleboard, darts o.s.v.) som är gratis för studenter varje tisdag.

Senast uppdaterad: 2023-10-02