"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Evelina Henriksson - Årets Elitidrottsstudent 2024

"Att kombinera idrott och studier tror jag medför många bra saker! Att ha något betydelsefullt i livet utöver idrotten är viktigt för mig."

Varje år delar Idrottshögskolan ut utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent till en student som framgångsrikt kombinerar studier vid Umeå universitet med en elitidrottssatsning. 2024 år utmärkelse tilldelas Evelina Henriksson med följande motivering:

”Du studerar på Ämneslärarprogrammet, ingång idrott och hälsa, och tillhör Sveriges allra bästa inom långdistanslöpning. Du har genomgående uppnått goda studieresultat och under 2024 tangerat flera personliga rekord, debuterat i landslagsdräkten i EM i Turkiet samt gjort flera fina resultat på såväl Finnkampen som i Nordiska mästerskapen i terränglöpning.

Utöver detta är du en engagerad och omtyckt barn- och ungdomstränare i IFK Umeå, där ditt inkluderande och lyhörda sätt gör dig uppskattad och omtyckt av alla. Genom att aktivt bidra till utvecklingen av träningsmiljön och föreningsgemenskapen inspirerar du unga att börja med friidrott och motiverar dem att fortsätta inom sporten. Du är ett föredöme för hur en elitidrottare kan ge tillbaka till framtida generationer genom att själv vara tränare.

Du är en stark representant för Umeå universitet. Du visar hur det är möjligt att kombinera en elitidrottskarriär med högre studier och därför är du en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent 2024”.

Stort grattis Evelina till utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent vid Umeå universitet! Hur känns det att få detta pris?

–Det känns jättekul och förvånande att få det här priset! Jag visste inte ens att priset fanns. En rolig överraskning!

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

–Jag är en 25-åring som är uppvuxen och bosatt i Umeå. Friidrotten kom in i bilden när jag var i 11-årsåldern och efter några år upptäckte jag tjusningen med långdistanslöpning. Jag studerar även ämneslärarprogrammet på Umeå universitet.

Varför valde du Umeå universitet?

–Jag är uppvuxen i Umeå och trivs bra här. När vi också har ett stort universitet med den utbildningen som jag ville gå så kändes det självklart att stanna kvar här.

Du studerar på Ämneslärarutbildningen – ingångsämne Idrott och hälsa, berätta lite om ditt program och hur långt du kommit i dina studier!

–Jag är inne på den tionde och sista terminen av ämneslärarprogrammet. Utbildningen har bjudit på stor variation eftersom jag både läst ämnesspecifika kurser och gemensamma kurser med de andra ämneslärarna. Mitt andraämne är Svenska och det är i det ämnet jag skriver examensarbete nu. 

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning. Berätta lite om din idrottskarriär och dina främsta idrottsmeriter!

–Jag upptäckte friidrotten som 11-åring efter att mest ha ägnat mig åt friluftsliv som idrottsaktivitet. Den friheten och gemenskapen som friidrotten innebar var något som jag verkligen tyckte om. Efter att ha satsat på höjdhopp en tid bytte jag fokus till långdistanslöpning. Efter många års långsiktig satsning har jag under 2024 fått ett lyft vilket lett till bland annat ett SM-silver och chansen att få representera Sverige under Finnkampen, terräng-NM och terräng-EM.

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

–Hittills har kombinationen av idrott och studier fungerat bra vilket gjort att jag inte behövt något särskilt stort stöd under min studiegång. Jag känner mig däremot trygg i att få riktigt bra stöd genom Dubbla karriärer om jag skulle behöva det. Stödet är dessutom idrottsinriktat vilket inte är en självklarhet om man söker hjälp från annat håll. Det jag har utnyttjat är möjligheten till fystester, och det har varit givande för min fortsatta satsning!

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

–Det är olika beroende på vilken kurs jag läser. Just nu skriver jag examensarbete vilket är optimalt för min idrottsliga satsning. Dagarna börjar runt klockan 06. Jag tränar oftast direkt, men ibland, särskilt när jag har hårdare träning på morgonen, skriver jag på examensarbetet någon timme innan jag tränar. Mitt studiefokus är som bäst på tidiga morgnar, så det är perfekt att studierna möjliggör en sådan flexibilitet. Sedan kan jag sjunka ner i  skrivande fram till mitt andra pass kring 17-tiden. Så här optimalt har det inte alltid varit. Trots det har jag genom hela studiegången varit fast beslutsam om att träningen ska bli av.  Det har lett till att dygnet under perioder sett mycket märkligt ut, men det mesta är möjligt bara man vill!

Du är antagen till Friidrottens kompetenscentrum (FKC) i Umeå. Berätta gärna, vad innebär det och vilka stödfunktioner får du tillgång via ditt kompetenscentrum?

–Oj, var ska jag börja? FKC underlättar verkligen mitt tränande, bland annat genom tillgången till bra träningsanläggningar som Nolia friidrottshall och Campus friidrottsarena. Vi får även subventionerat pris på IKSU Sport som är ett av Europas största sportcenter, tillika andra hem för många elitidrottande studenter. Vid IKSU och universitetet finns också UMEX-labbet och Prestationsutvecklingslabbet där vi får möjlighet att göra olika tester, alltifrån styrke-, rörlighets- och konditionstester till att mäta kroppssammansättning, få idrottsmedicinsk support och kostrådgivning. Om man vill få hjälp av en kompetent och grenspecifik tränare så finns den möjligheten också. Men viktigast av allt; på FKC jobbar helt otroligt fina människor som brinner för det de gör. Ibland tror jag nästan att de prioriterar oss idrottare mer än sig själva.

Vad ser du som den största utmaningen när det gäller Dubbla karriärer?

–Jag kommer inte på något särskilt. Det har faktiskt gått väldigt smidigt för mig! Träningen har visserligen fått mindre fokus under vissa perioder när studier och praktik krävt mer uppmärksamhet. Men att ha något betydelsefullt i livet utöver idrotten är viktigt för mig, och ibland tar det upp mycket tid vilket är helt naturligt.

Vilken är din nyckel till framgång när det gäller Dubbla karriärer?

–Att kombinera idrott och studier tror jag medför många bra saker! Att skifta fokus mellan olika intressanta saker tror jag dels minskar risken för övertänkande i träningen, dels skapar lagom tidsåtgång till vardera del. Och om idrotten går mindre bra så finns alltid studierna där för att fylla tankarna. Att se kombinationen som en tillgång och hitta ett lugn i det tror jag är en nyckel!

Hur trivs du i Umeå och hur tycker du livet som student är här?

–Umeå är toppen! Att vara student här var en självklarhet, och jag har stortrivts och gör det fortfarande. Dessutom är Umeå är en idrottsstad vilket märks bland annat genom de oändliga cykelmöjligheterna och fina naturområdena som finns.

Rekommenderar du andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet och i så fall varför?

–Ja, verkligen! Universitetet har många utbildningar att välja på. I och med att Dubbla karriärer finns så kan man också känna sig trygg i att få bra stöd genom kunnigt och engagerat folk under hela studietiden. Universitetet ligger dessutom nära många träningsanläggningar vilket gör det enkelt rent praktiskt att kombinera studier med idrottande.

Fakta Evelina Henriksson

Ålder: 25
Utbildning vid Umeå universitet: Ämneslärarprogrammet med inriktning Idrott och hälsa och Svenska 
Idrott: Friidrott (långdistanslöpning)
Råd till andra som vill kombinera studier och elitidrott: Ta vara på de år då du får kombinera studier och idrott på det här sättet. Planera din tid, ta stöd när du behöver, och var okej med att varje träningspass inte blir perfekt. Studier måste ibland komma emellan och det är helt okej!
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Nydalasjöns friluftsområde. Ett tips är att på sommaren lufsa runt på 10km-spåret som på vintern är skidspår.

     

Senast uppdaterad: 2025-02-19