"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Albin Silen

"Valet att läsa vidare efter gymnasiet och just dubbla karriärer var för mig självklart. Det ger möjligheten att optimalt satsa på min idrott samtidigt som jag kan studera till något jag kommer kunna syssla med när mitt idrottande tagit slut".

Vem är du, berätta lite kort om dig själv.

–Jag heter Albin Silen och är 21 år gammal. Jag är uppvuxen i Hudiksvall men flyttade till Umeå när jag var 16 för att läsa på friidrottsgymnasiet här. Jag tävlar och tränar i friidrott och Släggkastning. Jag började med friidrott när jag var 8 år gammal, men började först med släggkastning när jag var 12. Jag har alltid tyckt om att träna och att utmana mig själv, vilket en teknisk friidrottsgren som slägga definitivt gör.

Varför valde du Umeå universitet?

–Jag valde Umeå universitet för att kunna fortsätta samarbetet med min tränare och samtidigt utbilda mig till något intressant. Sedan bidrog det också att jag kände mig hemma i Umeå efter gått 3 år på gymnasiet i staden.

Berätta lite kort om din utbildning och vilken termin du är inne på.

–Jag läser till samhällsplanerare och är just nu inne på termin 6. Jag förbereder mig för att skriva mitt första examensarbete till våren vilket känns spännande. Som samhällsplanerare lär vi oss mycket om hur människor rör sig i det offentliga rummet och hur den byggda miljön påverkar oss människor. Vi arbetar även med data och statistik för att kunna planera för hur framtiden kommer att se ut. Efter våren planerar jag att läsa vidare till en Master inom samhällsplanering här på Umeå universitet.

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning, hur fungerar satsningen dubbla karriärer för dig?

–För min del har kombinationen studier och elitidrott fungerat väldigt bra. Som friidrottare så pågår majoriteten av alla tävlingar under sommaren, vilket gör att man inte behöver missa så mycket av studietiden. Det jag däremot har fått hjälp med är exempelvis kunna skjuta på inlämningar eller kunna göra kompletterande uppgifter på distans för missade seminarium. Det är framför allt när jag varit iväg på träningsläger som det har varit till stor hjälp.

Hur kan en vanlig studiedag se ut?

–En vanlig dag tränar jag 2 gånger per dag. Det innebär ofta ett pass med släggkastning på morgonen innan en föreläsning kl. 10-12. Därefter äter jag lunch och arbetar sedan ofta på universitet med någon skriftlig gruppuppgift eller enskild inlämning på eftermiddagen. Sedan åker jag till friidrottshallen för att köra att styrkepass vid kl. 16.

Du är antagen till Friidrottens kompetenscentrum (FKC) i Umeå. Berätta gärna lite om vad det innebär för dig och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum.

–Som antagen på FKC har jag tillgång till flera olika stödfunktioner i mitt idrottande. Det handlar dels om tillgång till testlabb för fys och rörlighetstester. Men även gratis tillgång till fysioterapi, besök till idrottspsykolog och billig tillgång till IKSU sports lokaler.

Vad motiverar dig till dubbla karriärer?

–Valet att läsa vidare efter gymnasiet och just dubbla karriärer var för mig självklart. Det ger möjligheten att optimalt satsa på min idrott samtidigt som jag kan studera till något jag kommer kunna syssla med när mitt idrottande tagit slut.

Vad ser du som den största utmaningen med dubbla karriärer?

–Den största utmaningen hittar man nog i självdisciplinen. Det handlar mycket om att lägga upp sin studie- och träningstid på egen hand. Vilket gör att du är på egen hand ansvarig för din egen prestation.

Vad är din nyckel till framgång när det gäller dubbla karriärer?

–Många bra vänner både på friidrottshallen och på Universitet. Det är tack vare att jag har stöd på båda håll som det kan fungera så bra.

På vilket sätt stärker dubbla karriärer dig som person?

–Jag skulle säga att det hjälpt mig bli ett mer ansvarstagande person och självständig person. Det är också något som gör att man aktivt måste blir bra på vad man vill prioritera.

Hur kan din satsning på dubbla karriärer ge dig fördelar inför framtiden?

–Jag tror att det egenansvar och planerande som jag gjort under studietiden kommer kunna hjälpa mig senare i arbetslivet.

Rekommenderar du andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet och i så fall,varför?

–Jag rekommenderar till 100% att studera på Umeå universitet. Vill man kunna satsa helhjärtat på sitt idrottande samtidigt som man studerar för framtiden, eller kunnastudera till sitt drömyrke samtidigt som man vill fortsätta sitt idrottande så är Umeå universitet och dubbla karriärer att rekommendera.

Faktaruta Albin Silen

Ålder: 21
Utbildning: Samhällsplanerarprogrammet
Studietakt: 100%
Idrott: Släggkastning
Råd till andra som vill kombinera studier och elitidrott: Man måste inte veta exakt vad man vill läsa för att börja studera dubbla karriärer. Man kan testa sig fram samtidigt som man får bra stöd inom idrotten.
Smultronställe i Umeå: Hamptjärnsstuggan

Intervjun genomfördes 2025-03-03

Senast uppdaterad: 2025-03-19