"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Johannes Eklöf - Årets Elitidrottsstudent 2021

Johannes Eklöf kombinerar en elitsatsning på långlopp i längdskidor med studier vid Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Han tilldelades utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent år 2021.

Stort grattis till Utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent 2021! Hur känns det att tilldelas detta pris?

Tack så mycket! Det känns överraskande. Det går ju väldigt många duktiga idrottare på universitetet och då blir det här som ett erkännande av att långloppsskidåkningen har vuxit i status sista åren, kanske speciellt i år när Vinterstudion har börjat sända våra lopp. Och det är ju fruktansvärt kul att folk bryr sig om och engagerar sig i hur jag åker skidor.

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

Jag är en 27-årig smålänning som flyttade till Umeå för snart fem år sedan för att plugga till ingenjör samtidigt som jag satsar på längdskidor. Under de här fem åren har jag hittat till långloppsvärldscupen och har väl fått lite av ett genombrott just den här säsongen. Jag lägger mycket tid på skidåkningen men tycker det är väldigt kul att ha studierna på sidan av att syssla med när jag inte tränar. Jag är ganska ambitiös som person, men har taggat ner det lite sista åren och försöker lägga mer tid på att ta det lugnt och vara lite mer social.

Varför valde du Umeå universitet?

Umeå universitet kändes som en väldigt bra kombination av spännande utbildningar och fina förutsättningar för att satsa på skidor, med bra vinter, fina spårsystem och ett bra gäng med tränare och åkare på det som då hette Elitskidcentrum (numera Längdskidåkningens kompetenscentrum LKC). Dessutom är jag född i Umeå och det kändes lite kul att komma tillbaka till födelsestaden.

Du studerar på Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, berätta lite om ditt program och hur långt du kommit i dina studier!

Det är ett program som är fullt av studenter och lärare som verkligen brinner för sitt ämne och som inte är rädda för att anstränga sig och lägga mycket tid på universitetet. Det är ju mycket matte och fysik, men man får också med sig en hel del annat användbart som programmering och erfarenhet av att jobba i projekt mot företag. Själv går jag femte året av de sex år som jag har lagt upp min utbildning på. Jag har dock inte riktigt lyckats lista ut än vad en teknisk fysiker jobbar med efter utbildningen. Men det är väl en del av det som är fint med utbildningen, att man blir väldigt flexibel och bred i vad man kan göra när man är klar.

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerat en elitidrottssatsning med studier. Berätta lite om din idrottskarriär och dina främsta idrottsmeriter!

Jag har elitsatsat på längdskidor sen jag började på skidgymnasium för snart elva år sedan och jag har kanske haft en väg mot toppen som varit betydligt längre än många andras. Jag tävlade länge i traditionell längdskidåkning, 15 km individuell start och liknande, men fick chansen att testa långloppsskidåkning i Team Ramudden för två år sedan. Det blev en riktig vändpunkt för min karriär, det var så häftigt och kändes så professionellt att få komma ut och tävla i Europa med ett team. Och dessutom kändes toppen plötsligt inom räckhåll. Efter den säsongen har jag kört långloppssatsning fullt ut och det är kanske denna säsong som jag fått mitt riktiga genombrott med en seger i långloppsvärldscupen Ski Classics i Prato Piazza Mountain Challenge och en tredjeplats i Jizerska 50. Och under delar av säsongen har jag blandat mig i kampen om totalsegern, något jag hoppas kunna göra ännu mer kommande säsonger.

Hur ser en vanlig studiedag se ut för dig?

Ofta tränar jag själv eller med skidåkarna på LKC på idrottshögskolan på förmiddagen och min pluggdag börjar egentligen efter lunch, eller med lite plugg till frukost om det är mycket att göra. Sen blir det ofta skola från lunch och fram till fem eller sex och sen direkt från universitetet ut på pass nummer två. Har jag tur så är jag klar med plugget för dagen när jag kommer hem, annars kan det bli en timme till efter middagen. Det här är en ganska intensiv livsstil så därför känns det skönt att jag kunnat dra ner studietakten under säsongen de sista åren för att få lite mer lugn i vardagen.

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

Jag testade att jobba samtidigt som jag satsade i två år innan jag började på universitetet och det var betydligt tuffare. Den frihet över sin egen tid man har som student passar väldigt bra ihop med en elitidrottssatsning. Det är ju fortfarande lite krångligt när man är borta mycket att få ihop det med labbar och tentor, men då är det fint att ha elitidrottsavtalet med de möjligheter till flexibilitet det ger. Och lärarna är ofta väldigt hjälpsamma om man är ute i god tid. Det tydligaste tecknet för mig på att det fungerar bra är att jag har blivit en bättre skidåkare samtidigt som jag kommit en god bit på vägen till en ingenjörsexamen.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

Det är ganska stor skillnad mot gymnasiet framför allt genom att man behöver ta mer eget ansvar. Både för studierna och idrottandet. På gymnasiet var vi en grupp av skidåkare i samma ålder som tränade väldigt mycket tillsammans och undervisningen byggde mycket på att man var på plats på alla lektioner. När man kommer till universitetet är det en mycket mer spridd grupp där alla är i olika stadier av karriären och tränar ganska olika, så ska man lyckas får man ta mer ansvar själv för vad man ska träna. Men så länge man har en plan och vet vad man vill ha hjälp med så är stödteamet på Idrottshögskolan på en högre nivå än på gymnasiet. Även i skolan kan man följa sitt eget upplägg mycket mer på universitetet och välja själv vilka föreläsningar man ska vara med på för att lära sig eller när det är mer värt att träna med Idrottshögskolan och läsa in materialet själv senare. Den friheten är mycket värd.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

Verkligen! Den öppenhet för att hjälpa alla elitsatsande studenter som präglar Idrottshögskolan är väldigt fin. Och stöttningen med medicinsk hjälp och hjälpen att anpassa sina studier är värdefull. Samtidigt är det en hög nivå på universitetet och utbildningarna här, så Umeå erbjuder en väldigt bra kombination mellan seriösa studier och bra träningsmiljö.

Hur trivs du i Umeå och hur tycker du livet som student är här?

Jag tycker att det är mysigt att det märks att staden är en studentstad samtidigt som man har så nära till natur och friluftsliv. Det lockar till viss del en liten annan grupp av studenter än de andra stora universiteten i landet, vilket är trevligt. Det enda som är lite jobbigt med staden är att den ligger på så stort avstånd från de flesta andra städer i Sverige. Men jag älskar att det ofta är fina vintrar i Umeå.

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

Jag har valt både idrott och utbildning som kräver ganska mycket tid, så i vardagen fyller jag ut dagarna rätt bra med endast skola och träning. Men när det blir tid över så har jag ett brädspelsintresse som jag försöker få utlopp för. Att koppla av framför en bra serie är också väldigt skönt. Sen försöker jag upprätthålla kontakten med familj och vänner så gott jag kan, något som jag blivit bättre på efter att teamet har gett mig möjligheten ekonomiskt att inte behöva jobba på sommaren.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

Om fem år hoppas jag att jag är i slutdelen av min karriär som skidåkare med kapacitet att vara med och slåss om totalsegern i Ski Classics. Kanske driver jag mitt eget team och använder det för att hjälpa yngre åkare in i sporten och ger dem den möjlighet jag själv fick av Team Ramudden i början på min långloppskarriär. Samtidigt hoppas jag att jag är i början på en spännande yrkeskarriär som ingenjör och att det inte ligger allt för långt in i framtiden att bilda familj.

Faktaruta

Namn: Johannes Eklöf

Ålder: 27 år

Utbildning vid Umeå universitet: Civilingenjör Teknisk Fysik

Idrott: Längdskidor långlopp

Oanad talang: Riktigt vass på att arrangera ölorientering

Bästa matlådan: Bönenchiladas

Ditt bästa smultronställe i Umeå: Hamptjärnsberget

Senast uppdaterad: 2022-11-07