Humanistisk utbildning ger en ökad förståelse för den värld vi lever i, vår samtid, vårt förflutna, våra kulturer och samhällen och inte minst för hur vi människor kommunicerar med varandra.
Vi har 18 program, på grund- och avancerad nivå, samt många fristående kurser för dig som vill skräddarsy din examen. Här nedan ser du några av alla utbildningar vi erbjuder. Klicka på "Utbildning" under "Relaterad information" längst ner på sidan för att se alla våra utbildningar.
Branschutbildningen för museer och kulturarv
Vill du bevara och förmedla kulturarv?
Vill du läsa en utbildning som leder till jobb? Är du intresserad av minne, kultur och historia? Då är branschutbildningen för museer och kulturarv något för dig! Museibranschen har just nu ett stort rekryteringsbehov och behöver personer med rätt kompetenser. Lär dig mer om kulturarvsarbete, hur du planerar utställningar och på vilket sätt vi kan förmedla vårt kulturella arv till framtida generationer. Museologi är mer än vad du tror!
Vill du förstå världen idag med hjälp av historien?
Med historiska perspektiv och analytisk förmåga kan du bidra till större förståelse av dagens samhällsutmaningar. Du läser historia som huvudämne och bygger vidare med egna val inom samhällsvetenskap. Du utvecklar din förmåga till kritiskt tänkande och lär dig analysera samhällsförändringar och presentera analyser. Programmet förbereder dig för att arbeta med omvärldsanalys, utredning och forskning.
Vill du granska makten och förklara samhällsfenomen?
Journalistprogrammet lägger grunden för ett yrkesliv inom journalistiken genom en kombination av praktiska redskap, yrkeskunskaper och ett vetenskapligt perspektiv på ämnet. Du får inte bara inte bara en multikompetens utan också eftertraktade special- kunskaper inom antingen kulturjournalistik eller utrikesjournalistik med inriktning EU.
Vill du bli vass på etik, argumentation och analys?
Människor har ofta helt olika uppfattningar om hur samhället bör se ut. Vill du förstå dessa uppfattningar på djupet och lära dig hur du själv kan ta ställning och påverka? Kombinera studier i filosofi med inriktning mot samhällsanalys med valfria kurser inom samhällsvetenskap och träna dig i analys, argumentation och intellektuell kreativitet. Programmet förbereder dig för arbeten som exempelvis utredare, handläggare och omvärldsanalytiker.
Kulturanalysprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av människan som kulturvarelse. Perspektiv på makt och identitet, normalitet och avvikelse är centrala. Hur påverkas människors livsvillkor av föreställningar om kön, sexualitet och etnicitet? Vad betyder klass, funktionsvariation och ålder för möjligheter till delaktighet? På Kulturanalysprogrammet får du med dig både teoretiska och praktiska kunskaper vilket ger dig en bred och arbetsmarknadsanpassad kompetens.
Om du är intresserad av språk finns många att välja på. Genom att välja att studera 90 hp i ett språk kan du bygga upp en kandidatexamen med det språket som huvudämne.