Forskningsprojekt LCHF-kost är en populär, men även omdebatterad kosthållning. LCHF (Low Carb High Fat) började som en lågkolhydratdiet inriktad på viktnedgång, men dess många förespråkare framställer den som allmänt hälsofrämjande. Idag är LCHF en av Sveriges vanligaste dieter. Tyvärr saknas välkontrollerade studier av den unika svenska LCHF-kosten, vilket är en brist. Samtidigt finns det anledning att misstänka att LCHF kan vara skadligt för den metabola hälsan.
Studien är en randomiserad kontrollerad studie med crossover design där unga vuxna normalviktiga kvinnor får äta en strikt LCHF-kost respektive enligt de nordiska näringsrekommendationerna. I denna så kallade feeding study (deltagarna får endast äta den mat de tilldelas) undersöks bl a hur LCHF-kost påverkar riskfaktorer för metabol sjuklighet och fysisk prestation.
Ketogena LCHF-dieter (Low Carb High Fat) är oerhört populära, men även omdebatterade. LCHF-kost är extra populär bland personer som vill gå ner i vikt, eller som lider av diabetes eller epilepsi. Andra ser dieten som allmänt hälsofrämjande, och äter LCHF av den anledningen. De farhågor som finns med LCHF rör framför allt det låga fiberinnehållet och det höga innehållet av mättat fett. Traditionell svensk LCHF-kost är tämligen ostuderad. Välkontrollerade, randomiserade koststudier är dessutom mycket svåra att genomföra, och en av anledningarna till att det finns motstridiga åsikter kring LCHF, inte minst dess effekter på kardiovaskulär hälsa.
Vår så kallade feeding study är en randomiserad kontrollerad studie med crossover-design där unga vuxna normalviktiga kvinnor fått äta enligt LCHF (4 veckor) respektive de nordiska näringsrekommendationerna (4 veckor) med en 15 veckor lång washout. Unikt med denna studie är att den är ytterst kontrollerad och att forskningspersonerna inte fått äta något annat än den energi- och näringsberäknade mat de tillhandahållits. För att kunna utvärdera hur enbart kosten påverkar olika hälsoparametrar så skulle kvinnorna vara viktstabila och bibehålla en jämn fysisk aktivitet under studien. Ett detaljerat studieprotokoll finns att läsa här.
Vårt primära mål är att i detalj undersöka vad som händer med blodfetterna hos de som fullföljer interventionen. Riskerar unga, friska, kvinnor att få ”dåliga blodfetter” om de äter LCHF?
Artikel i tidskriften Nutrients (2020): Effects of a Ketogenic Diet on Muscle Fatigue in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial
Artikel i tidskriften Nutrients (2021): A Ketogenic Low-Carbohydrate High-Fat Diet Increases LDL Cholesterol in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial
Reply i tidskriften Nutrients (2021): Reply to Ravnskov, U. Is High Cholesterol Deleterious? An Alternative Point of View. Comment on “Burén et al. A Ketogenic Low-Carbohydrate High-Fat Diet Increases LDL Cholesterol in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial. Nutrients 2021, 13, 814”