"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
En rad blodprovsrör fyllda med blod

Vad händer i kroppen när man äter LCHF?

En randomiserad, kontrollerad feeding trial

Forskningsprojekt Syftet med denna randomiserade, kontrollerade feeding trial är att studera fysiologiska och metabola effekter av en ketogen kost, mer känd i Sverige som LCHF-kost.

Studien är en randomiserad kontrollerad studie med crossover design där unga vuxna normalviktiga kvinnor får äta en strikt LCHF-kost respektive enligt de nordiska näringsrekommendationerna. I denna så kallade feeding trial (deltagarna får endast äta den mat de tilldelas) undersöks bl a hur LCHF-kost påverkar riskfaktorer för metabol sjuklighet och fysisk prestation.

Projektansvariga

Jonas Buren
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 65 60
Anna Sjödin
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 64 90

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2015-01-01

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Forskningsområde

Kost- och måltidsvetenskap

Externa finansiärer

Dr P Håkanssons stiftelse, Magnus Bergvalls stiftelse

Projektbeskrivning

LCHF-kost är en populär, men även omdebatterad kosthållning. LCHF (Low Carb High Fat) började som en lågkolhydratdiet inriktad på viktnedgång, men det finns också intresse för denna kosthållning inom fler områden, exempelvis epilepsi, idrottsnutrition och cancerforskning.

Vår feeding trial (deltagarna får endast äta den mat de tilldelas) är en randomiserad kontrollerad studie med crossover-design där unga vuxna normalviktiga kvinnor fått äta enligt LCHF (4 veckor) respektive de nordiska näringsrekommendationerna (4 veckor) med en 15 veckor lång washout. Vi undersöker bl a hur LCHF-kost påverkar riskfaktorer för metabol sjuklighet och fysisk prestation.

Unikt med denna studie är att den är ytterst kontrollerad och att forskningspersonerna inte fått äta något annat än den energi- och näringsberäknade mat de tillhandahållits. För att kunna utvärdera hur enbart kosten påverkar olika hälsoparametrar så skulle kvinnorna vara viktstabila och bibehålla en jämn fysisk aktivitet under studien. Studiens primary outcome är LDL-kolesterol.

Ett detaljerat studieprotokoll finns att läsa här. Studien finns registrerad hos http://www.clinicaltrials.gov/ som NCT02417350.

Publikationer i projektet

Studieprotokoll

Artikel i tidskriften Nutrients (2024): Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial

Reply i tidskriften Nutrients (2021): Reply to Ravnskov, U. Is High Cholesterol Deleterious? An Alternative Point of View. Comment on “Burén et al. A Ketogenic Low-Carbohydrate High-Fat Diet Increases LDL Cholesterol in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial. Nutrients 2021, 13, 814”

Artikel i tidskriften Nutrients (2021): A Ketogenic Low-Carbohydrate High-Fat Diet Increases LDL Cholesterol in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial

Artikel i tidskriften Nutrients (2020): Effects of a Ketogenic Diet on Muscle Fatigue in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial

Senast uppdaterad: 2025-03-03