"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tränarkarusellen - kan fotbollsklubbar ta bättre beslut när de utvärderar tränares prestation?

Forskningsprojekt Tränarbyten är en vanlig företeelse inom professionell fotboll, men deras faktiska effekt på lagets prestation är omdebatterad. I samarbete med Svensk Elitfotboll och Playmaker.ai analyserar detta projekt om, när och varför tränarbyten fungerar och inte fungerar. Genom avancerade fotbollsanalysmetoder på lag och individnivå samt intervjuer är målet att skapa en vägledning för fotbollsklubbar om hur moderna utvärderingsverktyg kan användas i rekrytering och utvärdering av tränare.

Projektet undersöker effekten av tränarbyten inom professionell dam- och herrfotboll. Med hjälp av avancerad dataanalys och intervjuer identifieras faktorer som påverkar tränarbyten och deras konsekvenser för lag- och spelarnivå. Genom att kombinera moderna fotbollsanalysmetoder och statistiska modeller strävar projektet efter att ge en djupare förståelse för varför vissa tränarbyten lyckas medan andra misslyckas. Resultaten kommer att sammanställas i en guide för klubbar om hur de kan använda analytiska verktyg i tränarrekrytering och prestationsutvärdering.

Projektansvarig

Erik Lundkvist
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 55

Projektöversikt

Projektperiod:

2025-01-01 2027-12-31

Finansiering

Centrum för idrottsforskning
Idrottshögskolan vid Umeå universitet

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för psykologi

Forskningsområde

Psykologi

Projektbeskrivning

Tränarbyten i professionell fotboll sker ofta på grund av lagets underprestation eller kontrakt som löper ut. Tidigare forskning har mest fokuserat på vinst- och förluststatistik, vilket inte alltid speglar den verkliga effekten av ett tränarbyte. Det här projektet syftar till att utifrån ett flertal perspektiv undersöka tränarbyten i fotboll. Vi ska explorativt undersöka hur vanligt det är med att tränarkontrakt avslutas i förtid i de 25 högst rankade europeiska herrligorna för att få en inblick i skillnader och likheter mellan ligor och vad som är de kommunicerade orsakerna. Till detta kommer ett öppet dataset att skapas som även andra kan använda för liknande frågor. Vi kommer utifrån detta dataset analysera tränarbyten från ett klubbperspektiv för att förstå om och när tränarbyten påverkar eller inte påverkar lagets prestation och att identifiera vilka faktorer som bidrar till framgång eller misslyckande. Vi kommer även titta tränarbyten utifrån de individuella tränarnas prestationer och därmed vända på frågan för att förstå tränares prestationer i olika kontexter för att få en förståelse för hur olika tränare arbetar relativt klubben de är i, hur många som stabilt överpresterar, vilka som kan prestera i vissa miljöer, vilka som presterar som förväntat och gruppen som inte presterar. Slutligen kommer intervjuer göras med representanter i klubbar för att skapa förståelse över hur de i nuläget utvärderar tränare som är anställda och i rekrytering samt hur beslutsfattandet ser ut kopplat till tränares kontrakt.

Metod och genomförande

Projektet innehåller flera delar som på ett eller annat sätt bygger på varandra.

  1. Kartläggning av tränarbyten i europeisk toppfotboll
    Ett öppet dataset med information om tränarbyten i de 25 högst rankade herrligorna i Europa kommer att skapas där grunden kommer skickas till en datasetstidskrift. Information som kommer finnas är alla tränarbyten men även tränares ålder och erfarenhet, kontraktslängd och kommunicerad orsak till brutna kontrakt. Detta dataset kommer att vara grund för övriga studier och användas till ett deskriptiv sammanställning där vi bland annat kommer analysera hur ofta tränarkontrakt avslutas i förtid, orsaker som anges vid dessa byten och om det finns synliga skillnader mellan ligor och nivåer.

  2. Analys av tränarbyten ur ett klubbperspektiv
    Vi undersöker utifrån ett naturligt experiment med matchade kontroller om och när tränarbyten påverkar lagets prestation samt om det går att se mönster i vad tränare ändrar eller inte ändrar när de lyckas respektive misslyckas. Analyser kommer göras med hjälp av avancerade sannolikhetsbaserade fotbollsanalysmetoder. Faktorer som organisatorisk stabilitet, spelartrupp och ekonomi analyseras för att förstå varför vissa tränarbyten lyckas och andra inte.

  3. Tränarbyten ur ett individuellt tränarperspektiv
    Vi analyserar tränarprestationer över tid för att identifiera vilka tränare som konsekvent presterar bra, vilka som är framgångsrika i vissa miljöer och vilka som har svårare att uppnå goda resultat oavsett klubb. Samma typ av faktorer som i del två kommer användas för att förstå konstext och varför en tränare lyckas eller inte lyckas få laget att prestera utifrån förväntningar.

  4. Intervjuer om rekrytering och utvärdering av tränare
    Klubbrepresentanter intervjuas för att förstå hur tränare utvärderas och rekryteras. Vi undersöker beslutsprocesser, vilka kriterier som används och hur klubbar arbetar för att hitta rätt tränare och optimera sina prestationer.

Betydelse och förväntade resultat

Projektet bidrar till en bättre förståelse av tränarbyten genom att integrera dataanalys och kvalitativa insikter. Tidigare forskning har sällan fokuserat på varför vissa byten är mer framgångsrika än andra eller hur kontextuella faktorer, såsom klubbens ekonomi och organisationsstruktur, påverkar tränarens prestation. Projektets resultat kommer att sammanfattas i en guide för fotbollsklubbar, där moderna analysmetoder kan bidra till mer välgrundade beslut vid rekrytering och utvärdering av tränare.

Senast uppdaterad: 2025-03-03