"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tillförsel av sötvatten från land hotar resurskvaliten i kustvatten

Forskningsprojekt Det här projektet finansieras av Formas ERC

Arktiska och boreala system förändras i en alarmerande takt, vilket påverkar kemin och ekologin i marken, sötvattnet och i haven. Globala förändringar påverkar den marina kustens stratifieringsmönster (formation av vattenlager som inte omblandas) och dess biogeokemiska cykler.

Projektansvarig

Isolde Puts
Postdoktor
E-post
E-post
Telefon
090-786 74 05

Projektöversikt

Projektperiod:

2023-08-01 2027-07-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG)

Forskningsområde

Biologi, Ekologi, Geovetenskap, Miljövetenskap

Externa finansiärer

Formas

Projektbeskrivning

Arktiska och boreala system förändras i en alarmerande takt, vilket påverkar kemin och ekologin i marken, sötvattnet och i haven. Globala förändringar påverkar den marina kustens stratifieringsmönster (formation av vattenlager som inte omblandas) och dess biogeokemiska cykler. De förändrade cyklerna som exempelvis ökad nederbörd och ökade temperaturer resulterar i att mer sötvatten som innehåller organiskt material (kallat tDOM) från jord på land vilket innehåller näringsämnen, järn och kisel hamnar i havet. Ökningen av dessa ämnen har potential att förskjuta den basala produktionen (bestående av alger och bakterier) från dominans av alger, till dominans av bakterier (dvs från låg till hög ratio av CO2:O2 i vattnet). Bakterier har en annan födokvalité jämfört med alger och kan ses som ”skräpmat” för större organismer. Denna förskjutning kan därför försämra födonäringskvalitén för havslevande organismer samt påverka den kustnära syretillgängligheten, vilken är essentiell för levnadsförhållandena för organismer i havet såsom kräftdjur och fisk. En försämrad födonäringskvalité för havslevande organismer p.g.a. förskjutning mot bakteriedominerade system kan direkt leda till en utarmning av högre konsumenter såsom kräftdjur och fisk, som är viktiga marina resurser för mänsklig konsumtion.För att nå den långsiktiga målen om hållbar utveckling som FN formulerat om "liv under vattnet", "klimatförändringar" och för att säkerställa global livsmedelssäkerhet, "ingen hunger" är det därför avgörande att undersöka effekterna av globala förändringar som uppvärmning, förändrad stratifiering och ökade halter av tDOM på marina ekosystem. Detta projekt undersöker effekterna av globala förändringar såsom ökad tillförsel av tDOM, järn och kisel, uppvärmning och förändrad stratifiering på basalproducenter och dess födokvalitet för högre konsumenter i marina boreala-Arktiska ekosystem. Resultaten från detta projekt kommer att bidra med viktigt kunskap om i vilken omfattning och riktning dessa ekosystem och dess marina resurser hotas av globala förändringar.

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2024-10-07