"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Storskalig reglering av födovävsprocesser i Bottniska vikens ekosystem

Forskningsprojekt Regleringen av produktionen i basen på näringsväven i norra Östersjön ska studeras med hjälp av 30 år långa tidsserier från miljöövervakningen. Förbättrade bedömningsgrunder och referensvärden ska också tas fram.

Projektet avser att öka förståelsen för ekosystemets funktion och balansen mellan olika organismer i norra Östersjön. Det ska förbättra kunskapen om och modeller för hur produktionen av växtplankton och bakterier i botten på näringsväven påverkar storleken på bestånden av fisk och skaldjur. Projektet avser också utveckla referensvärden för produktionen så att man bättre kan bedöma om växtplanktonproduktion, bakterieplanktontillväxt och deras balans är inom förväntade nivåer. Dessa små organismer utgör grunden för föda till alla djurplankton, fisk och skaldjur i näringsväven.

Projektansvarig

Johan Wikner
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 79 80

Projektöversikt

Projektperiod:

2024-12-15 2027-12-15

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG)

Forskningsområde

Ekologi

Externa finansiärer

Naturvårdsverket, Formas, Havs- och vattenmyndigheten

Projektbeskrivning

Projektet avser att öka förståelsen för ekosystemets funktion och trofiska balanser i norra Östersjön (Bottenviken och Bottenhavet). Det ska också bidra till att öka förståelsen för botten-upp processer och förbättra modeller som beskriver kopplingen mellan basal produktion i näringsväven samt fisk och skaldjur. Projektet avser också utveckla referensvärden för tillförlitligare bedömningsgrunder för växtplanktonproduktion, bakterieplanktontillväxt och deras balans.

Som metod används 30 år långa ekologiska tidsserier producerade av svensk miljöövervakning i Bottenviken och Bottenhavet. Där ingår också den med högre frekvens undersökta Örefjärden i Bottenhavet samt Rånefjärden i Bottenviken. Modeller för reglering av växtplanktonproduktion, bakterieplanktontillväxt och deras balans kommer att tas fram med partiell minsta kvadrat-metoden (PLS) och kronologisk klusteranalys med den multi-variata mjukvaran SIMCA. Förklaringsvariabler kommer bland annat att omfatta global instrålning, näringsämneshalter och språngskiktsdjup, samt faktorer i avrinningsområdet som älv-tillförsel av näringsämnen och löst organiskt kol.

Referensvärden kommer tas fram baserat på de 30 åriga tidsserierna enligt praxis inom klimatområdet med beaktande av förklaringsvariabler. Koppling till ekologisk funktion kommer undersökas och implementeras med stöd av resultaten från reglerade faktorer.

Resultaten avser etablera bedömningsgrunder för de undersökta indikatorerna nationellt och internationellt. Det ska stödja en ekosystembaserad akvatisk miljöförvaltning där Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Länsstyrelser, kommuner och internationella intressenter som Helcom och Ices är målgrupper. Bra bedömningsgrunder ökar tillförlitligheten i tillståndsbedömningar och åtgärdsstrategier, gynnar effektivare beslut på politisk nivå och acceptans för åtgärder hos befolkningen. En hållbar förvaltning av havsmiljön är av betydande samhällsvärde.

Projektet är ett av tio forskningsprojekt inom Naturvårdsverkets program som ska öka kunskapen inom området ekosystembaserad akvatisk förvaltning. Länk till programmets hemsida

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2025-01-20