"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Spekulativ fiktion i Arktis

Klimatförändringar och hållbarhet genom litteratur

Doktorandprojekt I detta projekt undersöks hur spekulativ fiktion kan fungera som en bro mellan vetenskap och litteratur i en tid av klimatförändringar.

Projektet analyserar spekulativ fiktions potential att omforma Arktis som en plats för både kulturell och ekologisk omvandling. Vidare undersöker projektet hur spekulativ fiktion tar upp komplexiteten i postkoloniala verkligheter och miljöutmaningar i Arktis genom att utforska teman som klimatförändringar, resursutvinning och urfolks erfarenheter. Projektet vill förstå hur litteraturen läser relationer mellan människor, icke-människor och miljön som utmanar dominerande narrativ.

Projektansvarig

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2024-09-02

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för språkstudier

Forskningsområde

Moderna språkens litteratur

Projektbeskrivning

Projektets omfattning

Detta forskningsprojekt utforskar hur spekulativ fiktion kan belysa kulturella och ekologiska förändringar i Arktis. Genom att undersöka litterära skildringar av klimatförändringar och människans påverkan på miljön i denna region syftar studien till att skapa en djupare förståelse för de utmaningar som Arktis står inför. Projektet kopplar samman postkolonial teori, ekokritik och urfolksstudier för att förstå hur berättelser kan inspirera till hållbara kulturella praktiker.

Arktis som förändringsområde

Arktis fungerar som en symbol för både skörhet och motståndskraft, och genom spekulativa berättelser blir regionen en plattform för att ifrågasätta vår roll i en föränderlig värld. Projektet undersöker hur litteratur gestaltar Arktis som en plats för både ekologiska och kulturella konflikter och hur detta påverkar vår uppfattning om miljö- och klimatfrågor globalt.

Människans roll och naturens röst

Med hjälp av ekokritik analyseras relationen mellan människa och natur i en arktisk kontext. Genom att använda spekulativ fiktion som medium belyser projektet hur denna genre kan utmana traditionella synsätt och visa på en ömsesidig beroendeställning mellan människor och miljö. Detta är särskilt viktigt då Arktis är en av de mest känsliga miljöerna för klimatförändringar.

Etiska och kulturella perspektiv

Projektet lägger även vikt vid urfolks syn på klimatförändringar och hållbarhet, vilket ger ett etiskt djup till studien. Genom att lyfta fram urfolksresiliens och kunskap om hållbarhet i arktiska sammanhang vill projektet bredda klimatdiskussionen och inkludera fler perspektiv på miljö- och kulturfrågor.

Handledare

Janina Priebe
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 80 74
Senast uppdaterad: 2024-10-31