SOFIA KANGEDAL: Fysisk träning som behandling vid post-stroke fatigue
Doktorandprojekt
som deltar i Nationella forskarskolan i Allmänmedicin.
Fysisk aktivitet och träning har goda effekter på återhämtningen efter stroke. Strukturerad träning som behandling för PSF är dock sparsamt utforskat och kan på sikt bidra till ökad livskvalitet.
Stroke drabbar ungefär 25 000 personer i Sverige varje år. En konsekvens av stroke är hjärntrötthet, så kallad post-stroke fatigue (PSF). Cirka hälften av de strokedrabbade lider av PSF. Till skillnad från motoriska nedsättningarna efter stroke är PSF en mera osynlig funktionsnedsättning, vilket kan göra tillståndet svårt att förstå för omgivningen och kan påverka relationer med familj och vänner negativt. PSF kan leda till nedsatt aktivitetsförmåga på grund av utmaningar att delta i fysiska och sociala aktiviteter och på sikt ge försämrad livskvalitet. Orsaken till PSF är inte helt klarlagd men kan antas vara multifaktoriell.
Det förekommer flera olika former av behandling vid PSF. Medicinsk behandling i form av antidepressiva läkemedel används då PSF ofta är associerat med depressiva symtom. Det finns även icke-farmakologiska behandlingar såsom mindfulness, kognitiv beteendeterapi och akupunktur.
Syfte
Det övergripande syftet för avhandlingen är att undersöka om strukturerad fysisk träning kan reducera PSF samt hur personer med PSF upplever fysisk träning som behandling för PSF.
Metod
Delarbete 1 är en systematisk litteraturöversikt för att undersöka hur forskningsläget ser ut gällande fysisk aktivitet och träning som behandling vid PSF.
Delarbete 2 är en feasibility-studie för att utvärdera genomförbarheten av ett studieupplägg med RCT-design för personer med PSF. Behandlingsgruppen ska genomföra strukturerad styrketräning i grupp 2 gånger i veckan samt fysisk aktivitet i hemmet om 150 minuter. Kontrollgruppen genomför fysisk aktivitet i hemmet minst 150 min/v.
Delarbete 3 ska utvärdera effekten av interventionen genomförd i delabete 2, i en randomiserad kontrollerad interventionsstudie.
Delarbete 4 är en kvalitativ studie med syftet att undersöka deltagarnas upplevelser av behandlingen i delarbete 3 gällande påverkan på PSF genom individuella intervjuer.
Relevans
Fysisk aktivitet och träning har goda effekter på återhämtningen efter stroke. Strukturerad träning som behandling för PSF är dock sparsamt utforskat och kan på sikt bidra till ökad livskvalitet. Träning i grupp kan ge deltagaren struktur samt möjlighet till sociala interaktioner vilket i sig kan ha positiva effekter på livskvalitet. Behandlingen planeras vara utformad så att den ska vara praktiskt genomförbar och lätt att implementera i klinisk verksamhet. Vår förhoppning är att vi ska kunna se effekter av gruppträningen på PSF, vilket för individen kan innebära minskad PSF, en ökad livskvalitet, och större möjlighet till ett aktivt liv. Med en behandling som kan ge goda effekter på både funktionsförmåga och fatigue kan behovet minskas av andra resurser, t.ex. hemtjänst samt stöd från anhöriga.