Signalering i en värld med information overload och cheap fakes: En studie inom kryptovalutor
Forskningsprojekt
Många digitala miljöer karakteriseras av ett överflöde av information och av falsk information, vilket gör det svårt för lovande småföretag att signalera sina kompetenser och attrahera investeringar. I detta projekt studeras om och hur signaleringsprocesser ser ut under dessa förhållande, med empirin från marknaden för kryptovalutor.
För entreprenörer är det avgörande att kommunicera sina kompetenser för att dra åt sig resurserna man behöver för att växa, och signaleringsteorin beskriver hur detta går till. Teorin antar dock att information är pålitligt och att investerare kan utvärderar allt information de får. I projektet utvecklas teorin med hänsyn till situationer där information är inte pålitligt och investerare får så mycket information att de kan inte utvärderar allt.
Signaleringsteorin beskriver hur resurssökare anger kvaliteten på sina attribut till resurshållare, och är en grundläggande teori om ekonomiska interaktioner. Den bygger på begreppet signaleringskostnader, där resurssökare som har dolda attribut av hög kvalitet använder signaler som skulle vara oöverkomligt kostsamt för sändare vars attribut är av låg kvalitet, vilket gör det möjligt för resurshållare att identifiera resurssökare av hög kvalitet.
Signaleringsteorin utvecklades emellertid för en icke-digitaliserad värld, och vilar på antagandet att resurshållare kan identifiera, uppfatta, processa och lita på signaler. Idag lever vi i en verklighet där signalmottagare översköljs av informationsinput och där i stort sett allt som förmedlas via digitala medier enkelt kan förfalskas. I denna värld har begreppet signaleringskostnader visat sig vara problematiskt eftersom det inte längre kan tas för givet att signaler identifieras, uppfattas, processas och möts med tillit. Detta innebär att det begreppsliga fundamentet av en central mekanism i informationsekonomi och många områden inom management och ekonomisk teori har urholkats. Så hur fungerar signalering i en värld kännetecknad av ”information overload” och ”cheap fakes”, och vilka mekanismer gör signaler relevanta för mottagaren? I detta projekt adresseras dessa frågor och målet är att genomföra en välbehövlig utveckling av signaleringsteori.