"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

RoMaNs

Forskningsprojekt Studien följer barn som föds med kejsarsnitt, där en grupp randomiseras till exponering för mammans vaginal- och tarmflora efter kejsarsnittsfödseln, upp till två års ålder. Syftet är att se om risken för att utveckla allergi kan minskas.

Barn som föds med kejsarsnitt exponeras för en annan typ av bakterier än barn som föds vaginalt. Forskning visar också ett samband mellan ökad risk att utveckla allergi och astma hos barn som fötts med kejsarsnitt. Den här studien undersöker om bakteriefloran hos kejsarsnittsfödda barn går att återställa med exponering för mammans vaginal- och tarmflora, och om dessa barn löper mindre risk att utveckla allergi jämfört med kejsarsnittsfödda barn som inte behandlas med samma teknik. En referensgrupp med vaginalförlösta barn ingår.

Projektansvarig

Christina West
Professor, överläkare
E-post
E-post

Projektöversikt

Projektperiod:

2018-05-01 2028-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för klinisk vetenskap

Forskningsområde

Klinisk medicin

Externa finansiärer

Vetenskapsrådet

Projektbeskrivning

Andelen kejsarsnitt har ökat och är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen. Barn som föds med planerat kejsarsnitt koloniseras med hud- och miljörelaterade bakterier vilket skiljer sig från vaginalfödda barn som exponeras för bakterier som finns i moderns vagina och tarm. Studier visar ett samband mellan ökad risk att utveckla allergi och astma hos barn som fötts med kejsarsnitt. Sambanden är inte kausala, men en teori är att förvärv av en icke-naturlig mikrobiota (efter kejsarsnitt) under de månader som barnets immunsystem utvecklas kan kopplas till ökad risk för allergiutveckling.

Studien följer barn som föds med kejsarsnitt, där en grupp randomiseras till exponering för mammans vaginal- och tarmflora efter kejsarsnittsfödseln, upp till två års ålder. Vi avser undersöka om bakteriefloran hos de kejsarsnittsfödda barnen går att återställa med denna teknik och om dessa barn löper mindre risk att utveckla allergi jämfört med kejsarsnittsfödda barn som inte behandlas. En referensgrupp med vaginalförlösta barn ingår.

Studien är en randomiserad klinisk prövning där flera universitet och sjukhus ingår.

Externa finansiärer

Senast uppdaterad: 2024-10-04