Riskmarkörer för framtida hjärt- kärl- och lungsjukdom.
Ett projekt i pre-SCAPIS
Doktorandprojekt
Projektet avser att fördjupa kunskapen om hur kardiovaskulära biomarkörer enskilt eller tillsammans med andra riskfaktorer är associerade med prediktion av försämring och accentuerad risk för kardiovaskulär händelse och bidra med underlag för att bättre kunna identifiera individer med ökad risk för kardiovaskulär sjukdom.
Kardiovaskulär sjukdom är världens främsta dödsorsak, ofta på grund av åderförkalkning där inflammation spelar en nyckelroll. Biomarkörer som Troponin och N-terminalt ProBNP används för att diagnostisera hjärtinfarkt och hjärtsvikt, men visar också tidiga tecken på kranskärlsförkalkning och lungsjukdom. Leptin är en annan biomarkör kopplad till åderförkalkning och lungsjukdom hos KOL-patienter. Att studera dessa biomarkörer kan förbättra riskprediktion och tidig upptäckt av kardiovaskulär sjukdom.
Kardiovaskulär sjukdom är den ledande dödsorsaken i världen. Den vanligaste bakomliggande orsaken är åderförkalkning där inflammation är en nyckelkomponent. Ett flertal biomarkörer är kopplade till både hjärt- och lungsjukdom, men sambanden mellan, och påverkan på, de olika orkanområdena i form av sjukdomsutveckling samt sjukdomsförekomst är ännu ej helt klarlagda. Kardiovaskulära biomarkörer så som Troponin och N-terminalt ProBNP är används kliniskt för att diagnostisera hjärtinfarkt respektive hjärtsvikt men har även visat på samband med tidigaa tecken på förkalkning i kranskärl och försämring av lungsjukdom. Andra biomarkörer som har visat samband med åderförkalkning är till exempel Leptin, som är associerat med både ateroskleros och progress av lungsjukdom hos individer med KOL.
Att studera det longitudinella sambandet mellan kardiovaskulära biomarkörer och andra riskfaktorer i relation till förekomst av kärlförändringar som förhöjd förekomst av kalk i kranskärl eller förändrad struktur i kärlväggarna skulle kunna ge en fördjupad kunskap om riskprediktion och tidig identifikation av subklinisk kardiovaskulär sjukdom.