Resurseffektiv användning av kalk för produktion av grönt stål i symbios med cementproduktion för minskat utsläpp av växthusgas
Forskningsprojekt
I detta projekt optimeras kalknyttjandet i ett helhetsperspektiv, från mineral via slagg till betong, vid framställning av fossilfritt stål.
Detta projekt syftar till att optimera kalknyttjandet i ett helhetsperspektiv, från mineral via slagg till betong, vid framställning av fossilfritt stål. Betydande minskning av CO2-utsläpp kan erhållas genom att slagg och dess innehåll av kalk ersätter primära råvaror i cement- och betongproduktion. Slagg från nya processer för järn/stålframställning med vätgasreduktion och smältning i ljusbågsugn kommer kräva modifiering för att kunna ingå som ersättare för cement i betong.
Projektbudget 20.0 MSEK. Finansieras av Energimyndigheten, LKAB Minerals AB, Höganäs Sweden AB, H2GS Boden AB/STEGRA AB, Föreningen Mineralteknisk Forskning MinFo, Nordkalk AB, Heidelberg Materials Cement Sverige AB och Ovako Bar AB.
Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet
Forskning innefattande teoretiska beräkningar, modellering, lab- och driftsförsök, syftar att fastställa grundläggande mekanismer och utveckla industriella processer. Övergripande målet är att kalkslaggbildare återvinns i form av mineraliska tillsatsmaterial (SCM) i cement med potentialen att inom en 5-årsperiod minska utsläpp av CO2 med 400 kton/år i Sverige. Samarbete mellan forskningsinstitut, universitet och olika branscher möjliggör industriell symbios där mineralråvaror nyttjas optimalt för produktion av grönt stål och cement.