"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Resurseffektiv användning av kalk för produktion av grönt stål i symbios med cementproduktion för minskat utsläpp av växthusgas

Forskningsprojekt I detta projekt optimeras kalknyttjandet i ett helhetsperspektiv, från mineral via slagg till betong, vid framställning av fossilfritt stål.

Detta projekt syftar till att optimera kalknyttjandet i ett helhetsperspektiv, från mineral via slagg till betong, vid framställning av fossilfritt stål. Betydande minskning av CO2-utsläpp kan erhållas genom att slagg och dess innehåll av kalk ersätter primära råvaror i cement- och betongproduktion. Slagg från nya processer för järn/stålframställning med vätgasreduktion och smältning i ljusbågsugn kommer kräva modifiering för att kunna ingå som ersättare för cement i betong.

Projektansvarig

Markus Carlborg
Staff scientist
E-post
E-post
Telefon
090-786 80 60
Matias Eriksson
Adjungerad universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 70 68

Projektöversikt

Projektperiod:

2024-02-01 2026-12-31

Finansiering

Projektbudget 20.0 MSEK. Finansieras av Energimyndigheten, LKAB Minerals AB, Höganäs Sweden AB, H2GS Boden AB/STEGRA AB, Föreningen Mineralteknisk Forskning MinFo, Nordkalk AB, Heidelberg Materials Cement Sverige AB och Ovako Bar AB.

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Forskningsområde

Energiteknik

Projektbeskrivning

Forskning innefattande teoretiska beräkningar, modellering, lab- och driftsförsök, syftar att fastställa grundläggande mekanismer och utveckla industriella processer. Övergripande målet är att kalkslaggbildare återvinns i form av mineraliska tillsatsmaterial (SCM) i cement med potentialen att inom en 5-årsperiod minska utsläpp av CO2 med 400 kton/år i Sverige. Samarbete mellan forskningsinstitut, universitet och olika branscher möjliggör industriell symbios där mineralråvaror nyttjas optimalt för produktion av grönt stål och cement.

Senast uppdaterad: 2024-11-28