Distans- och hybridarbete: En tvärkulturell studie med fokus på implikationer för chefer och medarbetare (REMOTE-FLEX)
Forskningsprojekt
Distans- och hybridarbete har blivit vanligare efter Covid-19 pandemin. Organisationer erbjuder i större utsträckning mer flexibla arbetsförhållanden och både arbetsgivare och arbetstagare behöver lära sig att navigera i det nya komplexa och mer dynamiska arbetslivet. Hur dessa förändringar i arbetslivet påverkar chefer och medarbetare är viktigt att förstå för att möjliggöra flexibla arbetsförhållanden som är hållbara och produktiva för individer, organisationer och samhället i stort.
Distans- och hybridarbete har blivit vanligare efter Covid-19 pandemin. Organisationer erbjuder i allt större utsträckning mer flexibla arbetsförhållanden (t.ex. arbete på distans) och både arbetsgivare och arbetstagare behöver lära sig att navigera i det nya komplexa och allt mer dynamiska arbetslivet. En bättre förståelse för hur dessa förändringar i arbetslivet påverkar chefer och medarbetare (t.ex. deras motivation, prestation och hälsa) är viktigt för att möjliggöra flexibla arbetsförhållanden som är hållbara och produktiva för individer, organisationer och samhället i stort.
I detta projekt utforskar vi hur individer och organisationer påverkas, vilka nya möjligheter som öppnas samt vilket stöd som medarbetare och chefer behöver vid distans- och hybridarbete för att må bra och prestera bra. Det övergripande syftet med projektet är att öka vår förståelse kring möjligheter och utmaningar för medarbetare och chefer vid distans- och hybridarbete för att må bra och prestera bra. Projektet består av intervjustudier och longitudinella enkätstudier bland chefer och medarbetare i Sverige, Norge och Litauen för att bättre förstå implikationer av distans- och hybridarbete. Då projektet innefattar datainsamling i tre länder möjliggörs både analyser inom varje land och jämförelser mellan länderna.