"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Psykiatrisk tvångsvård för vuxna personer med Anorexia Nervosa

Doktorandprojekt Projektet syftar till att öka kunskapen om innehållet i och betydelsen av psykiatrisk heldygnsvård för personer med anorexia nervosa (AN). Projektet ingår i den nationella forskarskolan SWEPROF, och genomförs i samskapande med vuxna personer med AN som har erfarenheter av att ha vårdats enligt LPT inom psykiatrisk heldygnsvård.

Fokus i projektet är psykiatrisk tvångsvård och användning av tvångsåtgärder vid AN och det sker vanligen inom ramen för psykiatrisk heldygnsvård som inte innefattar specialisering för vård vid ätstörningar. Hur denna specifika vårdkontext kan gynna eller kanske också skada dessa personer har fått begränsad uppmärksamhet i forskningen.

Projektansvarig

Projektöversikt

Projektperiod:

2024-09-02 2029-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för omvårdnad

Forskningsområde

Folkhälsovetenskap och hälsovetenskap

Projektbeskrivning

Det övergripande syftet med projektet är att undersöka innehållet och betydelsen av psykiatrisk tvångsvård för personer över 18 år med AN så som den registreras, beskrivs och observeras av patienter och vårdpersonal. Projektet undersöker hur föreställningar relaterade till kön och maktstrukturer påverkar den psykiatriska tvångsvården och synen på tvångsåtgärder. Projektet, som ingår i den nationella forskarskolan SWEPROF, genomförs i samskapande med vuxna personer med AN som har erfarenheter av att ha vårdats enligt LPT inom psykiatrisk heldygnsvård. Studie 1 omfattar intervjuer med vuxna personer med AN som har erfarenhet av att ha vårdats enligt LPT inom psykiatrisk heldygnsvård. Studie 2 omfattar intervjuer med specialistläkare i psykiatri om hur de bedömer, resonerar och fattar beslut gällande tvångsvård och tvångsåtgärder för patienter med AN. Studie 3 är en registerstudie som bland annat ska undersöka förekomst av tvångsvård och vilken typ tvångsåtgärder som använts för patienter med AN mellan åren 2014-2024 och hur dessa fördelas i relation till kön, etnicitet och ålder. Studie 4 är en observationsstudie som ska undersöka vad som händer i samspelet mellan vårdpersonal och en person med AN samt hur vårdpersonal kommunicerar med varandra om tvångsåtgärder.

Senast uppdaterad: 2025-02-18