Forskningsprojekt
Prospektiv studie vid ätstörningar (PROÄT) är en klinisk studie som syftar till att öka förståelsen för biologin och psykologin bakom ätstörningar, med målet att utveckla mer effektiva och hjälpsamma behandlingar för de som är drabbade.
Studien inkluderar patienter med ätstörningar, deras familjer samt friska deltagare som har återhämtat sig från ätstörningar. Studiens design är kontrollerad, öppen, prospektiv och longitudinell. Genom att följa patienterna under flera år får vi en djupare förståelse för hur ätstörningar utvecklas och vad som kan förbättra eller försämra tillståndet över tid. Studien sker vid Nationell Högspecialiserad Vård (NHV) för svåra ätstörningar i Sundsvall i samarbete med Umeå universitet.
Projektansvarig
Magnus SjögrenUniversitetslektor, överläkare (tjänstledig)
PROÄT följer de vanliga procedurerna inom specialistvården för ätstörningar, både vid den första utredningen och den fortsatta behandlingen. Patienterna ombeds fylla i formulär, utföra tester och lämna extra blodprov. Patienterna kan även bli tillfrågade om forskarna får undersöka om fler i familjen har haft ätstörningar. Studien belastar sjukvården minimalt, eftersom det mesta arbetet ingår i den vanliga vården eller utförs av forskningspersonal.
Vi har fortfarande begränsad kunskap om de mekanismer som bidrar till ätstörningar. Prognosen för många av de drabbade är dålig, med risk för kronisk sjukdom i 22% av fallen och långvariga problem i ytterligare 30%. Ätstörningar har dessutom den högsta dödligheten bland psykiatriska sjukdomar. Det saknas dessutom evidens för de behandlingar som erbjuds idag. Situationen är därför kritisk och behovet av effektiva behandlingar är stort.