Policygemenskap eller kontroll för ansvarsutkrävande? Granskningsstrategier och följsamhet inom svagare tillsyn av arbetslöshets- och socialförsäkringsbyråkratin
Forskningsprojekt
Projektet undersöker hur tillsynsdesign inom social- och arbetslöshetsförsäkringar påverkar Inspektionen för socialförsäkringens och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens oberoende samt ansvarsutkrävande.
Projektet är tvärvetenskapligt och undersöker hur tillsynsdesign inom social- och arbetslöshetsförsäkringar påverkar Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i deras oberoende och förmåga att utkräva ansvar från de granskade. Fokus ligger på en svagare form av systemtillsyn som saknar sanktionsrätt och präglas av en horisontell relation mellan granskare och granskad. Genom en jämförelse av ISF:s och IAF:s tillsyn av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen undersöks granskningsstrategiernas roll i policyutveckling och ansvarsutkrävande.
Projektansvarig
Angelica Börjessonfil. dr och lektor i offentlig förvaltning, Högskolan i Borås
Projektet, som leds av fil. dr i offentlig förvaltning Angelica Börjesson, syftar till att undersöka hur utformningen av tillsyn inom socialförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringsområdet påverkar tillsynsmyndigheternas oberoende gentemot de granskade, samt hur ansvarsutkrävande uppnås. Området granskas genom en mjukare form av systemtillsyn, som det finns få studier om trots att den är den primära granskningsformen för två av våra största välfärdsinstitutioner: Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Systemtillsyn skiljer sig från annan tillsyn genom att relationen mellan granskare och granskad kan sägas vara mer horisontell, liksom genom att granskaren i vissa avseenden kan tänkas stå i beroendeställning till den som den granskas. I projektet undersöks därför både vilka granskningsstrategier och relationer som uppstår inom denna svagare form av tillsyn, och om dessa strategier leder till policygemenskap eller möjliggör ansvarsutkrävande.
Projektet genomförs genom en jämförande fallstudie av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och deras systemtillsyn av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Trots att ISF och IAF övervakar två centrala välfärdssystem har deras roll som potentiella påverkare av policyutveckling inte utforskats. Det saknas även kunskap om hur denna form av svagare tillsyn påverkar relationen till de granskade och ansvarsutkrävande.
Projektet ställer tre huvudsakliga frågor:
Vilka granskningsstrategier används inom statlig systemtillsyn för att skapa följsamhet hos de granskade?
Hur skiljer sig strategierna åt mellan socialförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringsområdet, och vad beror dessa skillnader på?
Hur bidrar olika granskningsstrategier till policygemenskap och möjligheter för ansvarsutkrävande?
Projektet har en tvärvetenskaplig ansats och beaktar både rättsliga och formella aspekter samt organisationskulturella faktorer som möjliga förklaringar till val av granskningsstrategier och dess påverkan på policygemenskap och ansvarsutkrävande. Dessutom undersöks om skillnader i myndigheternas uppdrag påverkar deras tillsynsstrategier.