Forskningsprojekt I projektet studeras den pågående gröna omställningen och dess effekter på den norska utmarken i ett jämförande perspektiv. Fokus ligger på situationer med ökad press på såväl natur- som kulturresurser, som härrör från konfliktfyllda processer och behov.
I tusentals år har utmarken med dess öppna fält setts som en integrerad och viktig del av lantbrukets hushållsekonomi. Gruvdrift, vindkraftsutbyggnader och fritidsaktiviteter är några av de verksamheter som konkurrerar om marken och skapar nya utmaningar som samhället inte är rustat för att hantera. I det här projektet studeras a) förutsättningar för att planera och hantera de kumulativa effekterna av markanvändning i utmarken, b) den sociala hållbarheten och förtroendet för nuvarande förvaltning i ett lokalt perspektiv samt c) hur förvaltningen bäst kan hantera intressekonflikter i utmarken.
Norges forskningsråd
Projektledare:
Eirik Magnus Fuglestad
Bjørn Egil Flø
Svein Morten Eilertsen
Camilla Risvoll
Aase Kristine Lundberg
Katrina Rønningen
Olav Strand
Marianne Singsaas
John Powel
Christopher Short
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.